Trygg soling med plaster

Alle vet at huden skades når den blir brent, men det er ikke alltid like lett å vite hvor mye huden tåler. Med et solplaster får du beskjed om når du må smøre deg eller forlate solen.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at det er viktig med sol. Den gir oss rikelig med D-vitaminer, ny energi og økt livslyst etter lange vintermåneder.

Men sol og soling er dessverre ikke bare forbundet med positive ting.

Solforbrenning og overdreven soling er de viktigste årsakene til hudkreft. I følge Kreftforeningen har antall tilfeller hudkreft økt med over 500 prosent i Norge fra 1950-tallet og fram til i dag. Hvert år får rundt 1000 personer denne sykdommen og omtrent 200 dør.

Dette henger først og fremst sammen med at vi har endret solvanene våre. Nordmenn er solhungrige mennesker som kaster av seg klærne med en gang solen titter frem.

Kjenner man godt til sin egen hudtype og vet hvilken UV-dose huden tåler er det ingen grunn til å bli brent, men hvem vet vel virkelig det? Og hvem tar virkelig hensyn til det?

Som en hjelp finnes solplastre, eller personlige UV-varslere, som gir beskjed om når du bør smøre deg inn med mer solkrem og når du bør forlate solen for å unngå solbrenthet.

Vis solvett!
- Det er viktig å ha kontroll på UV-dosen du blir utsatt for. Årsaken til at huden blir solbrent og flasser er jo at du har vært i solen og fått en høyere UV-dose enn det huden din tåler. Denne regelen gjelder både i solarium og vanlig sol, og uavhengig av hvilken solbeskyttelse du bruker. Det skyldes at ingen solbeskyttelse gir 100 prosent beskyttelse, sier Torgrim Andersen ved AC-SunCare Institute as, som står bak plasteret.

Kreftforeningen mener også at det kan være fornuftig med personlig UV-varsler.

- Vi er positive til personlige UV-varslere, men det er viktig å vise solvett og ikke bruke dette som eneste solbeskyttelse. Den kan brukes sammen med andre hjelpemidler som solkrem, UV-varsler, T-skjorter og andre klær som beskytter mot sola, samt ta pauser fra solen når den er på det sterkeste, sier Ole Alexander Opdalshei konstituert avdelingssjef i Kreftforeningen.

Plasteret er spesielt godt egnet til barn, personer med lettbrent hud og til de som ikke kan eller ønsker å bruke solkrem, som personer med psoriasis eller atopisk eksem.

Personlig UV-varslere finnes i 3 ulike klasser. Disse grupperingene er basert på hudens toleranse ved ulike pigmenteringsstadier. Det betyr at du velger UV-varsler basert på hudtype.

Ved hjelp av fargekoder viser plasteret når du må ta hensyn til solen.

UV-varsler skifter farge
Den personlige UV-varsleren settes på huden, under solkremen, og inneholder ulike fargepigmenter som aktiveres av UV-stråling. På den måten sier den ifra når du bør smøre deg med mer solkrem og når du bør forlate solen.

- Plasteret plasseres slik at det får like mye sol som det den mest eksponerte delen av kroppen gjør. Det trenger ikke festes direkte på huden, men kan godt sitte på bikinien eller på en liten button med sikkerhetsnål, sier Andersen.

Solplasteret smøres med den laveste faktoren som du bruker på kroppen. Bruker du SPF 30 i ansiktet, men SPF 12 på resten av kroppen, skal plasteret smøres med SPF 12.

Plasteret får en blålilla farge straks den aktiveres. Etter en stund kommer en brunaktig farge som antyder at det er fornuftig å smøre på mer solkrem. Når plasteret blir lysebrunt er tiden inne for å ta en pause fra solen. Blir du da værende i solen vil du mest sannsynlig blir solbrent.

Norske hudleger er også positive til soplasteret.

- UV-varsler er en genial oppfinnelse som gjør det enkelt å sole seg riktig. Jeg oppfordrer foreldre til å bruke plasteret på barna sine, som er ekstra ømfintlige for sol, sier Ole Fyrand, hudlege ved Rikshospitalet, i en melding.

Personlige UV-varslere kan kjøpes på apotek, i helsekostforretninger og parfymerier.

Her er Kreftforeningens solvettregler
1. Ta pauser fra solen - spesielt mellom klokken 12 og 15.
2. Bruk klær, solhatt og solbriller som beskyttelse.
3. Bruk solkrem med faktor 15 på ubeskyttet hud.
4. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft.

Er du blant dem som soler seg brune?

Foto: AC-SunCare Institute as

 

Mozon.no, 04.06.06

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer