Det aller viktigste å huske på er at en redningsvest ikke er noen barnevakt. Foto: Karoline Steenbuch
Det aller viktigste å huske på er at en redningsvest ikke er noen barnevakt. Foto: Karoline SteenbuchVis mer

Trygg med baby til sjøs

Du skal kjøpe redningsvest til barna. Er du ute på dypt vann?

Det er sommer, og mange skal tilbringe tid ute på sjøen sammen med barna sine. Det er neppe en overdrivelse å si at alle som har med barn på sjøen er opptatt av deres sikkerhet, og redningsvesten er alltid med.

Men hva kan du egentlig om redningsvester til babyer? Vi guider deg og forteller deg det du trenger å vite.

Nederst i artikkelen får du en oversikt over noen redningsvester som egner seg for barn i vektklassen 0-15 kg.

Det aller viktigste å huske på er at en redningsvest ikke er noen barnevakt. Men den har egenskaper som reduserer risikoen for alvorlige ulykker.

Noe av det aller viktigste du bør se etter, er at den skal være godkjent.

Badevakter er heller ingen barnevakt

En rekke standarder

- Alle vester som omsettes uansett om det er til barn eller voksne skal være godkjente. Vestene produseres i henhold til en rekke forskjellige såkalte EN-standarder, avhengig av om de er oppblåsbare eller har faste flytemidler. Hvor de skal brukes inshore eller offshore, spiller også en rolle i forhold til hvor mange newton (N) vesten skal ha (Newton er en betegnelse på oppdrift red.anm.), forteller Ketil Branting ved Trygg og Sikker AS.

Oppdriften forteller noe om flyteegenskapene til en vest. Jo bedre oppdrift, dess bedre flyter man.

Én kilo er 9,81 N. I vann veier ikke kroppen så mye som på land, så behovet for oppdrift tilsvarer derfor ikke antall kilo kroppsvekt.

- Alle seriøse produsenter har merket emballasjen og vesten med EN-standarden vesten er produsert i henhold til. Når man skal velge vest går man ikke etter alder, men vekt og brystvidde til personen som skal bruke vesten. Dette skal være merket på emballasjen til vesten slik at man kan velge vest uten å bryte forseglingen på produktet, sier Branting.

Les også: Bader du med bakteriene i sommer?

Når vesten er for stor

Husk at er vesten for stor, kan den gli over hodet og i verste fall ikke snu barnet. Ta tak i vesten ved skuldrene og løft. Barnets hake og ører skal ikke skli gjennom halsåpningen, ifølge forskningsinstituttet Thelma AS.

De presiserer også at man bør velge en vest med god oppdrift, og med en krage som holder barnets hode godt oppe, ifølge Klikk.no. La barnet prøve vesten i vann, slik at det blir vant til å bruke den.

Foreldre oppfordres også til å se over vesten med jevne mellomrom, og sjekke at den virker slik den skal. Vær oppmerksom på at bruk av bleier og klær kan endre vestens egenskaper sammenlignet med de forholdene vesten er testet under. Prøv gjerne vesten med klær og bleier på barnet.

Ifølge Branting selges godkjente vester både i sportsbutikker, på internett og i spesialforretninger.

Les også: Til sjøs uten promille
Fulle foreldre glemmer badende barn

Redningsvester kan gå i arv så lenge de ikke er skadet og de er godt tatt vare på, ifølge Branting. Han deler flere gode tips med DinSide Helse:

Renhold og oppbevaring

  • Vestene bør vedlikeholdes i henhold til produsentens anbefalinger.
  • Skyll vesten ren for salt og smuss, og oppbevar den tørt på vinterhalvåret.
  • Vester som blir tatt godt vare på holder lengre en vester som ikke blir det.
  • Vesten bør byttes når den er ti år gammel, da de utsettes for et tøft miljø med fukt, salt og UV-stråling.
Les også: Sjekk redningsvestene årlig

Redningvester

Her er noen av de forskjellige redningsvestene du kan velge mellom til spebarn:

Helly Hansen Kids safe redningsvest 5-15 kg (10-25 kg)
Den har en "kjøl" konstruksjon, kombinert med en hel og fleksibel skumfylt krage, som sikrer at barnet snus raskt og effektivt. Den festes enkelt med belte og glidelås, og er utstyrt med fløyte, refleks og skrittstropp. Vesten ble kåret til "Best i Test" i Forbrukerrapporten i mai 2003, og til ”Best i test” i test hos Thelma AS på vegne av Foreldre og Barn i mars 2008. Pris ca. 489,-

Baltic Bambi Supersoft gul 3-15 kg.
En redningsvest med gode snuegenskaper. Kraftig glidelås og belte med spenne. Stor krave som beskytter hodet med myk fleeceforet nakke. Fløyte og løftehåndtak i nakken. Testet og godkjent for barn med bleie. Den har også løftehåndtak. Pris ca. 525,-

Elias redningsvest – Regatta 5-15 kg. Egen vest for babyer under 5 kilo.
Gode flyteegenskaper i fluoriserende sikkerhetsfarge med Elias-mønster. Vesten har gode flyteegenskaper og lett flytemateriale. Den har også fløyte og SOLAS-refleks på begge sider. Glidelås og belte med klikkspenne i front. Snor oppe og nede for tilpasning. Pris ca 389,-

Crewsaver Seababy redningsvest – 0-20 kg
Seababy er vesten for de minste og fikk toppkarakteren "Svært bra" i Forbrukerrapporten. Vesten har manuelt oppblåsbare lunger i tillegg til faste flyteelementer. Vesten har integrert sikkerhetssele og skrittstopper. På ryggen er det en kraftig D ring i syrefast stål for feste av sikkerhetsline. På magen er det en barnesikker låsemekanisme i syrefast stål. Leveres med fløyte. Pris cirka 990,-.

Hvilken ville du ha valgt, Branting?

- Toppmodellene kommer fra Crewsaver, som blant annet brukes av politiet og redningsselskap. Dette er vester med automatisk oppblåsing og med mulighet for utløsere som ikke utløses av fuktighet, men av trykkforskjell, slik at de ikke utløser hvis man for eksempel får vann på dem fra bølgesprøyt eller lignende, forteller Branting.

Han legger til at de også forhandler Regatta og Helly Hansen, og at disse produsentene utfyller hverandre og gir et godt spekter av vester til barn og voksne.