Trygg mat til alle

Er måltidene et ork fordi barna er allergisk mot det meste? Slik lager du god mat som alle kan spise:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Matoverfølsomhet er vanlig, og rundt fem prosent av befolkningen har matallergi ifølge Norges Astma og Allergiforbund. I tillegg sier nesten en av tre nordmenn at de reagerer på en aller annen matvare.

Småbarn rammes oftest av matallergi, og ikke alle vet hvordan de skal håndtere utfordringen.

- Et eksempel er foreldreparet som ikke hadde spist sammen med sønnen sin på to år fordi han var så fryktelig allergisk og de var redde for at han skulle få i seg noe farlig. Og i barneselskap må det allergiske barnet ofte ta med seg egen mat, forteller kostøkonom Ann Eli Mavrakis.

Har du pollenallergi? Da kan du også reagere på ulike matvarer:

Tenker for tungvint
Fram til mars jobbet Mavrakis ved Voksentoppen Astma og Allergisenter. Nå er hun og de tidligere kollegene ute med en kokebok for alle som er allergiske eller overfølsomme mot viktige matvarer som egg, melk eller hvete og gluten.

- Mange vet ikke hvilke muligheter som finnes og tenker litt for tungvint, mener Mavrakis.

Les også: Tenåringer gambler med matallergi:

Det er også en stor utfordring å sørge for et variert og sunt kosthold, ifølge allergiekspert Ragnhild Halvorsen som har skrevet forordet i boka. Overfølsomhet for mat begrenser utvalget av halvfabrikater, og det fører ofte til at maten må lages fra grunnen av.

Men det er fullt mulig å lage god og næringsrik mat uten at det tar all verdens tid hvis man bare har gode oppskrifter og mulighet for å skaffe råvarene, understreker Halvorsen.

Mat for alle
Helle Grøttum, rådgiver i Norges Astma og Allergiforbund, synes det er flott at det kommer ei kokebok med vanlig hverdagsmat for allergikere.

- Det er veldig viktig at den maten som allergikere kan spise, også skal være god å spise for andre i familien eller i barnehagen. Da blir det enklere å lage mat, det blir mindre kostbart og er hyggeligere for alle, sier Grøttum.

Her får du tre gode oppskrifter fra Voksentoppens Allergikokebok:

Den vanligste matallergien er melkeallergi, som stort sett rammer barn. Hos voksne er nøtteallergi vanligst, ifølge Grøttum. Hun mener situasjonen for allergikere har blitt bedre med årene, men det er fortsatt langt igjen.

- Det er for eksempel et kjempeproblem at nesten all sjokolade, kjeks og is er merket med at de inneholder nøtter. Allergikere ønsker seg flere produkter uten nøtter, og pølse og kjøttmat uten melk, sier Grøttum.

Gode tips for allergikere:

* Det finnes flere melkefrie erstatninger, som rismelk, soyamelk og havremelk i flere varianter.

* I stedet for fløte kan du bruke Odense Erlet, som består av palmefett og både kan piskes og brukes i supper og sauser. Havrefløte fra iMad er også et godt alternativ.

* Vanlig ost kan byttes ut med soyaost, og til gratinering kan du bruke finknust potetgull. Glutenfritt knekkebrød som knuses med stavmikser kan også brukes.

* Hvetemel kan byttes ut med glutenfritt mel. For å få fram gulfarge i pannekaker og vafler kan du bruke litt maismel i tillegg. Bruk gjerne litt eggeerstatning for å få det til å henge bedre sammen.

* Enkelte matretter kan fint lages uten for eksempel egg og melk, selv om det er vanlig i flere av oppskriftene. I kjøttkaker trenger du for eksempel verken egg eller melk, mens gratenger blir like gode uten egg. Lag da den hvite sausen ekstra tykk.

* Bytt ut nøtter med gresskarkjerner eller solsikkefrø.