Try before you buy

- Kanskje et av de aller mest forbrukervennlige engelske slagordene. Den aller beste måten du unngår bomkjøp på er å prøve produktene før du kjøper dem. Det er ofte lettere en en skulle tro - men det krever ofte at du tar initiativet.

Er nabolaget ditt fredelig og hyggelig, med trygg skolevei? Ilustrasjonsfoto
Er nabolaget ditt fredelig og hyggelig, med trygg skolevei? Ilustrasjonsfoto Vis mer


Prøvekjør nabolaget

Hadde det ikke vært fint om du kunne prøvebo en bolig før du kjøper den? I enkelte særtilfeller kan nok dette la seg gjøre (for eksempel å få tilbringe en natt i et hus eller i en hytte som har stått tomt i lengre tid og ikke er lett å selge), men boligen din er så mye mer enn akkurat det som er innenfor husets fire vegger.

I stedet bør du prøvekjøre nabolaget. Gå tur, både rundt og rundt huset, og mellom boligen og sentrale knutepunkter (for eksempel buss-stopp, skole, nærbutikk, parkeringsplass) både om morgenen, på dagtid og om kvelden eller natten. Helst både en ukedag og en helgedag. Nærmiljøet har også mye å si for hvordan du vil oppfatte boligen din. Det hjelper fint lite med en fikse ferdig Feng Shuiet leilighet om alle byens løse fugler høylydt kurtiserer hverandre utenfor det vinduet du vil ha som soverom!

Tips: Det lønner seg å ikke kle seg i kamuflasjefarger. Du vil vel helst ikke gjenkjennes som potensiell innbruddstyv den dagen du eventuelt flytter inn?

Prøveligg. Illlustrasjonsfoto: All Over Press
Prøveligg. Illlustrasjonsfoto: All Over Press Vis mer


Ligg deg frem til drømmemadrassen

Ingenting er verre enn å finne ut at madrassen som ga deg følelsen av å sove på en sky, gir deg ryggplager etter to netter i drømmeland. Også madrasser bør prøves ut! Du har sannsynligvis en viss idé om din eksisterende madrass-type passer for deg. Er den for myk, bør du gå for en hardere madrass. Er den for hard, prøv en mykere en. Eller er den rett og slett bare utligget?

Sett av et par timer, og ligg deg frem til madrassen som passer for deg. To minutter er ikke nok. Du bør tilbringe i hvert fall en liten cowboystrekk i hvert av alternativene, for å få en noenlunde god idé om hva som passer.

Tips: Skal du prøveligge madrasser, er det ikke superpopulært om du beslaglegger en populær IKEA-modell lørdag formiddag når butikken er stappfull. Velg et rolig tidspunkt på dagen, og de fleste forhandlerne vil nok være forståelsesfulle.

Smak deg frem - om du får lov! Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Per Ervland
Smak deg frem - om du får lov! Illustrasjonsfoto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer


Prøvesmak


Lurer du på hvilken av de illeluktende, men sannsynligvis velsmakende ostene i ostedisken som egentlig er best? Spør om anbefalinger, og om å få smake. De fleste ferskvarediskene lar deg smake på noen produkter, gjerne som de anbefaler selv.

Dette betyr ikke at du kan spise deg middagsmett på sildesalater, skinker, pateer og oster - men det er stort sett greit å smake på et par alternativer, om du har tenkt å kjøpe noe.

En rekke nisjebutikker lar deg også smake, og har gjerne forskjellige smaksprøver tilgjengelig. For eksempel Olivier & co, som selger flere titalls forskjellige olivenoljer, tapenader og lignende. For den gjengse hobbykokk kan det være vanskelig å velge mellom de ulike alternativene, for ikke å snakke om hvilken som vil passe best til maten du vanligvis lager, men vår erfaring er at betjeningen er behjelpelig med det meste, og du får smake deg frem til din favoritt.

Torg og markeder er også gode arenaer for prøvesmaking. For eksempel bondens marked, som finnes en rekke forskjellige steder i Oslo.

Bil

De fleste bilforhandlerne lar deg prøvekjøre en bil før du kjøper den. Noen i en time eller to - mens andre kan la deg låne bilen over natten. Om du vipper mellom et par modeller som er like på papiret, har du sannsynligvis en klar vinner etter en tur ut på veien.

Tips: Prøv å avtal med de forskjellige forhandlerne (eller selgerne, dersom du kjøper privat) på forhånd, slik at du kan prøvekjøre bilene samme dag. Slik får du et mye bedre sammenligningsgrunnlag.

 Foto: SATS
Foto: SATS Vis mer


Prøvesvett

Bøy, tøy, strekk og push. Om du planlegger å trene tre ganger i uken, hjelper det lite om instruktørene på ditt lokale treningssenter er mindre inspirerende enn hun som leder eldregymnastikken på NRK. Et årskort er dyrt nok, om du ikke skal betale flere tusen kroner i året for å være støttemedlem.

Vårt råd er igjen: Prøv. Be om å få lov til å prøve flere av timene og instruktørene som er aktuelle for deg. Du får nok ikke trene gratis i en måned, men spør du pent, er sjansen stor for at du vil få lov til å prøve fem - og ikke bare én time.

Klær & sko

Butikkspeil lyger. Lyssettingen og. Ikke i alle butikker, men de fleste. Selv de som sier at de har ærlige speil og "naturlig lys". Sjansen er uansett stor for at du skulle ønske du kunne ta med deg et plagg hjem og se hvordan den passer til resten av garderoben din.

I disse glade kundeservicedager, der en rekke av kjedebutikkene gir deg automatisk returrett på klær og pengene tilbake om du returnerer innen en ukes tid, er det lett å kjøpe mer enn en egentlig trenger, for så å returnere det man ikke vil ha. Problemet oppstår når du av vannvare kjøper tre nesten like bukser, og returnerer to av dem, bare for å oppdage at butikken ikke gir deg returrett. Dette er nemlig ingen lovfestet rett. Sørg derfor for å spørre om de har returrett på varene, ellers får du gjøre som dine foreldre - og besteforeldre - og høre om du får deponere. Å deponere vil si at du kjøper plagget, og får det på hjemlån i en viss, forhåndsavtalt, tidsperiode. Returnerer du plagget innen avtalt tid, får du pengene tilbake.

Parfyme og aftershave

En av de tingene som er lett å bomme på, er godlukt. Når du er i parfymeriet (eller som den prisbevisste gjerne gjør: I Tax Free butikken) vil de forskjellige parfymeduftene drepe hverandre, og i tillegg bli forstyrret av masse bakgrunnsdufter fra alle de andre parfymene.

Heldigvis har de fleste parfymeriene små prøver slik at du kan teste ut et par-tre forskjellige merker over tid, spesielt når det gjelder nylanseringer. Slik kan du prøve deg frem til en lukt du liker, og unngå at flere 4-500-kronersflasker samler støv på badehyllen.
(Den lille prøven vil senere være supre å ha i vesken, eller med i kofferten når du vil reise med lite bagasje.)

Du er din egen beste prøvekanin. Illustrasjonsfoto: China Photos / Ghetty Images / All Over Press Foto: China Photos / Ghetty Images / All Over Press
Du er din egen beste prøvekanin. Illustrasjonsfoto: China Photos / Ghetty Images / All Over Press Foto: China Photos / Ghetty Images / All Over Press Vis mer

Skroll ned for mer

Hudpleie

Også når det gjelder hudpleieprodukter, er det greit å teste ut varene på huden, før du går til de aller største investeringene. De ulike produktene inneholder etterhvert så mange forskjellige virkestoffer som huden kan reagere på. Om det betyr at du får eksem, kviseanfall eller bare klør litt, spiller ingen rolle, men de fleste vil jo sporenstreks slutte å bruke et produkt som irriterer huden.

Dette løser du enkelt og greit med å gå i et velassortert parfymeri, fortelle dem hvilken hudtype du har, og be om prøver. De fleste har ørsmå bokser som de kan fylle med de produktene du ønsker, og så kan du prøve dem hjemme, over et par dager.

Prøvetilbudet gjelder dessverre ofte ikke de aller billigste merkene, men her vil du heller ikke merke det største svinnet på kontoen om du må prøve deg gjennom en to-tre forskjellige produkter før du finner et du ikke reagerer på.

Hudpleiesalongen Face IT i Sandvika har startet et nytt konsept som heter SKINbar, der du, istedetfor å bestille en drink, kan be om en liten prøvebehandling - og teste ut produkter du kan kjøpe å ta med deg hjem. Er du i tvil, kan du jo komme tilbake et par ganger og teste ut flere varianter.

En markedsføringsgimmick- ja. Men er du først i markedet for denne typen hudpleie, er det jo greit å prøve.

Sminke

Modellen er blendene vakker med den dyplilla øyenskyggen. Du ser ut som om du jobber i Skippergata. For å slippe en sminkepung full av bomkjøp, kan du få hjelp i parfymeriet. Det vil si - ikke bare prøve fargen på håndbaken, men lagt pent på av kyndig sminkør-hånd.

Noen kjeder tilbyr denne ekstraservicen gratis til alle kunder, når det er tid i butikken, som for eksempel the Body Shop. Der kan du få en mini-makeover eller en halvtimes sminkeveiledning helt gratis.

Andre produsenter kjører kampanjer i forbindelse med lanseringer, typisk i høst- eller vårhalvåret.

Tips: Pass deg for den lille skriften, om du ser en annonse! En rekke av disse "gratis" makeover-tilbudene er nemlig bare gratis om du kjøper noe. Da kan det fort bli dyrt - spesielt om du ikke vil ha noen produkter.

Så. Prøv, prøv, prøv. Andre kan teste så mye de vil for deg, men den aller beste prøvekaninen er deg selv. Lykke til!