<b>Tillatt i Sverige:</b> Du finner annonsen blant annet på "norske" Facebook-sider, men disse to snakker svensk for ikke å bryte norsk lovgivning. Foto: TrustBuddy.com
Tillatt i Sverige: Du finner annonsen blant annet på "norske" Facebook-sider, men disse to snakker svensk for ikke å bryte norsk lovgivning. Foto: TrustBuddy.comVis mer

Trustbuddy - til å stole på?

– Det er en grunn til at siden er på svensk, sier jurist i Forbrukerombudet.

Stadig flere aktører går aggressivt ut og tilbyr nordmenn raske forbrukslån uten sikkerhet. Blant disse finner vi en tjeneste som kaller seg Trustbuddy, som blant annet bruker Facebook-annonsering for å nå deg.

Klikker du på annonsen, kommer du til en svensk side. Det er ikke uten grunn at siden ikke står på norsk.

– Alle kan ikke begynne å leke bank, sier fagdirektør finans i Forbrukerrådet Jorge Jensen til DinSide.

Finanstilsynet har stoppet markedsføringen av Trustbuddy i Norge, men så ble nettsiden svensk. At tjenesten ikke lenger finnes på norsk, har en forklaring: Sverige har ikke den samme konsesjonsplikten for å drive og markedsføre finansielle tjenester.

Tjenesten er rett og slett ikke tillatt i Norge.


Har ikke konsesjon

Også Forbrukerombudet har nylig sett nærmere på denne tjenesten.

– Trustbuddy har ikke konsesjon til å drive finansieringsvirksomhet i Norge. Uten konsesjon har de heller ikke lov til å drive markedsføring her, forklarer Frode Arnesen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet til DinSide.

På bakgrunn av dette tok Finanstilsynet tak og påla dem å legge ned den norske siden. Likevel har vi sett annonser for Trustbuddy blant annet på Facebook.

Frode Arnesen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet
Frode Arnesen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerombudet Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Ulovlige annonser

Fordi det ifølge finansieringsvirksomhetsloven kreves konsesjon for å drive finansieringsvirksomhet i Norge, er det også Finanstilsynet som håndhever forbudet mot markedsføring. Forbrukerombudet har derfor orientert tilsynet fortløpende når de har sett markedsføring fra Trustbuddy. Markedsføringen er dessuten så mangelfull at dersom markedsføringen i seg selv var tillatt, ville Forbrukerombudet grepet inn:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ville slått ned på annonsene, som mangler lovpålagte opplysninger, sier Arnesen.

Han mener det er mer som er bekymringsfullt ved tjenesten:

– Det er snakk om dyre lån, skjulte kostnader og en useriøs virksomhet. At de ikke har konsesjon, gjør at de heller ikke er underlagt bankenes sikringsordninger, og du kan tape hele innskuddet ditt dersom de går konkurs, sier han.

Slik fungerer det

Trustbuddy låner nemlig ikke bare ut penger, de tilbyr også sparing til 12 prosent rente, slik skaffer de kapital til å låne deg penger. Virksomheten baserer seg på kjappe transaksjoner mellom medlemmer.

Det er imidlertid litt vanskeligere å finne ut hvor mye rente du må betale på pengene du låner. Det eneste nettsiden sier noe om, er at du har 14 dager gratis lån. Men under "kostnad" finnes det informasjon. Der ser vi at det koster 195 kroner å låne 500 kroner hvis du betaler tilbake beløpet innenfor 14 til 30 dager. Dette tilsvarer en effektiv årsrente på – hold deg fast – 5.102 prosent.

Frykter unge vil slå til

Problemstillingen med dyre forbrukslån er spesielt aktuell i disse dager da Forbrukerombudet sammen med andre aktører ser nærmere på sammenhengen mellom rask og dyr kreditt og det at så mange unge får betalingsproblemer.

«Markedsføringen mot unge voksne er massiv og preget av sterke oppfordringer til kjøp, gaver ved kjapp bestilling og ulike former for salg. Slike metoder er egnet til å villede og påvirke forbrukerne til å ta kjappe kjøpsavgjørelser. Nett- og smarttelefoner gir lett tilgang til enkle kjøpsløsninger, og det er kort veg fra bloggen som omtaler en jakke, til nettbutikken der den samme selges», skriver Forbrukerombudet i en pressemelding.

Det har så langt ikke lykkes DinSide å få noen kommentar fra Trustbuddy.