Trøtte sjåfører dreper

Hver femte alvorlige trafikkulykke skyldes trøtte sjåfører. Lite søvn er like farlig som å kjøre i fylla, viser en ny undersøkelse.

Tar du vanligvis et par tre halvlitere før du setter deg i bilen og kjører til jobben? Tenkte ikke det. Men mangel på søvn kan være like farlig som rattpromille, viser en svensk undersøkelse.

- En sjåfør med søvnmangel har en reaksjonsevne som tilsvarer en promille på 0,8, forteller forskeren Johannes van den Berg. Han har skrevet en doktoravhandling om trøtte sjåfører ved Universitetet i Umeå.

- Dette er et enormt stort problem som er kjent blant forskere og yrkessjåfører. Men vanlige sjåfører er ikke klar over hvor farlig det kan være å sette seg bak rattet når man er skikkelig trøtt, sier van den Berg til avisen Aftonbladet.

Betydelig risiko
Forskere ved Transportøkonomisk Institutt (TØI) i Oslo kan ikke bekrefte den svenske sammenlikningen mellom promille og trøtthet. Men også her hjemme utgjør søvnige sjåfører en betydelig risiko i trafikken.

- Vi har ingen tall som kan fortelle om mangel på søvn i forhold til promille. Men det er åpenbart at begge deler gir en betydelig høyere risiko for alvorlige trafikkulykker.

- Andelen trafikkulykker som skyldes sovende sjåfører utgjør ikke så mange prosent, men disse ulykkene involverer ofte høy fart og alvorlige skader eller dødsfall, sier forsker Torkel Bjørnskau ved TØI til Mozon.no.

Ta en pause
Undersøkelser fra TØI viser at en tredjedel av alle norske sjåfører har opplevd å sovne bak rattet. De fleste prøver da å holde seg våkne ved å åpne vinduene, sette på musikk, eller prate for å holde søvnen på avstand. Men slike tiltak hjelper ofte fint lite når øynene begynner å glippe.

- Våre undersøkelser viser at mange sjåfører har en lang rekke kreative strategier for å holde seg våkne bak rattet. Men det eneste som ser ut til å virkelig hjelpe, er å stoppe bilen og ta seg en blund før man kjører videre, forteller Bjørnskau.

Tidligere undersøkelser tyder på at et kvarters søvn er tilstrekkelig for å bli såpass opplagt at det er mulig å gjennomføre bilturen uten at det ender med snorking i grøfta. Å stanse bilen og bytte sjåfør oftere, kan også være en god løsning når det er flere voksne i bilen.

Skal du reise langt? Da bør du også vurdere å fly i stedet for å bruke bilen.

 

Mozon.no, 26.04.2006