Trøstespiser av julestress

Kvinner takler julestresset med ekstra mye mat og drikke. - Skru ned forventningene, oppfordrer norsk psykolog.

For mange kvinner er jula en eneste lang rekke plikter og oppgaver. Og enden på julevisa kan fort bli trøstespising og vektøkning ifølge en amerikansk undersøkelse.

"Når jeg føler med nedfor eller møter et problem, spiser jeg for å føle meg bedre", svarer 31 prosent av kvinnene i en studie utført av American Psychological Association. I ferier blir det enda verre, da trøstespiser 41 prosent av kvinnene, skriver nyhetsbyrået AP.

Det er ikke uvanlig at også voksne sliter med spiseforstyrrelser:

- Finn alternativer til mat
- Trøstespising kan bli en måte å mestre stresset på. For mange er jul og andre ferier av ulike årsaker ei vanskelig tid, hvor mat i tillegg er veldig tilgjengelig. Da blir det ekstra lett å sprekke, sier Edel Irene Aase, daglig leder ved Senter for spiseforstyrrelser.

På senteret blir forventningene knyttet til julefeiring tatt opp med de fleste som er i kontakt med dem i månedene før jul.

- Når ting er forutsigbart blir det lettere å forholde seg til, og målet er å finne en annen måte å takle stresset på enn gjennom mat, ifølge Aase.

Engelske leger advarer mot spiseforstyrrelsene som kan oppstå ved trøstespising:

Aase understreker at trøstespising ikke trenger være noe sykelig i seg selv.

- Man kan selvsagt kose seg med en ekstra julekake eller to. Men hvis man fortsetter å spise selv om man er mett for å bedøve vanskelig følelser, har man et problem.

Stresser med innkjøp
Ifølge den amerikanske psykologen Sharon Gordetsky føler mange amerikanske kvinner seg presset til gjøre jula spesiell for dem de bryr seg om.

Det samme gjelder nok for norske kvinner. De bruker blant annet mer enn dobbelt så lang tid på innkjøp av andre ting enn dagligvarer i adventstida, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. I tillegg bruker de daglig ni minutter ekstra på rengjøring og rydding i jula.

Edel Iren Aase mener det er viktig å skru ned forventningene.

- Alle skal ha det så kjekt, alle skal være så skrekkelig glade og alle skal gi så veldig flotte gaver. Men verden faller ikke i hodet på en selv om man ikke orker gå i alle juleselskapene og ikke alt blir perfekt.

Julestresset? Slik kan du sørge for en friskere og mer avslappende jul:

 

Mozon.no, 22.12.2006