Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.comVis mer

Tror vitaminmangel kan gi tidlig fødsel

Lite C-vitamin kan ha sammenheng med for tidlig fødsel, tror en norsk forsker. Han anbefaler likevel ikke å spise ekstra mye C-vitamin.

En studie har tidligere vist at det er en sammenheng mellom lite inntak av frukt og grønnsaker og for tidlig fødsel. Man har trodd at C-vitamin spiller en viktig rolle, men har ikke kunnet si noe sikkert.

Nå kan et team med blant annet forsker og lege Hans Christian Erichsen underbygge antagelsene.

Les også. 10 svar om graviditet og amming:

Spesiell genvariant

Erichsen, som jobber ved barneavdelingen på Sykehuset Buskerud HF, har i sin doktorgrad kartlag og analysert to gener som er viktige for transport av C-vitamin i kroppen.

Forskerne så på to grupper av amerikanske kvinner. Den ene bestod av 250 kvinner som hadde født for tidlig, eller prematurt, og den andre bestod av 500 kvinner som hadde født
til termin.

Resultatene viste at kvinnene som fødte for tidlig ofte hadde en spesiell variant av en av de to gentypene som er viktige for C-vitamintransport. En annen studie har sett at lite inntak av frukt og grønnsaker og dermed C-vitamin øker risikoen for prematur fødsel.

- Med våre funn i tillegg, tror vi at denne genvarianten kan være forbundet med nedsatt transport av C-vitamin. Derfor setter vi C-vitaminmangel i sammenheng med for tidlig fødsel, sier Erichsen til Mozon.no.

Forskerne kontrollerte for andre risikofaktorer for prematur fødsel.

Fem om dagen

Han vil likevel ikke anbefale kvinner å spise ekstra mye C-vitamin, og mener det trengs mer forskning for å få bekreftet funnene.

- Noen ganger viser det seg jo at en ny studie konkluderer med det stikk motsatte. Men det som har vist seg å være sikkert i flere studier, er at frukt og grønnsaker er |bra for alle. Jeg anbefaler ”fem om dagen”, sier Erichsen og legger til at det er mange grunner til at barn fødes for tidlig.

Studien har stått på trykk i American Journal of Epidemiology.

Les også: Supertomat kan stoppe sykdom:

Appelsiner og paprika

I Sosial- og helsedirektoratets informasjonsbrosjyre ”Ernæring i svangerskapet” står det blant annet dette:

”Vitamin C finnes i poteter, kål, kålrot og andre grønnsaker, i frukt og bær.
Det er ikke vanskelig å få nok vitamin C gjennom maten. En halv appelsin eller en ring paprika gir omtrent halvparten av den mengden vitamin C du bør få i deg daglig.”

Les hele brosjyren her:

Les også: Èn drink kan skade barnet: