<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer

Tror toalettet kan gi HIV

Ni av ti unge briter tenker nesten aldri på HIV-risikoen og mange tror viruset kan smitte via dosetet. Slik tenker trolig også mange nordmenn.

Publisert
Sist oppdatert

Funnene fra en BBC-undersøkelse blant 1.500 personer kommer samtidig som BBC og HIV-organisasjonen Terrence Higgins Stiftelse lanserer en to måneders kampanje i Storbritannia for å øke bevisstheten rundt HIV-viruset.

250 av deltakerne var mellom 16 og 24 år. I denne aldersgruppen svarte ni av ti at de sjelden eller aldri tenker på HIV når de tar avgjørelser om sex-livet sitt. To av fem tenker dessuten på seg selv som en som ikke har noen risiko for å få HIV.

Kyssing og doseter
Kunnskap om hvordan HIV spres var dessuten temmelig dårlig. Over halvparten trodde viruset kunne smitte ved kyssing, mens litt under halvparten trodde det kunne smitte via toalettseter.

Også nordmenn kan lite om HIV:

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


- Dette er en generasjon som ikke har vokst opp med de store helsekampanjene om HIV, og det vises i deres mangel på bevissthet og kunnskap, sier Elizabeth McKay ved BBC Learning.

Genevieve Clark ved Terrence Higgins Stiftelse sier at funnene i undersøkelsen er bekymringsfulle og at det er svært viktig at kampanjer rettes mot unge.

- Altfor mange unge forlater skolen uten å vite hvordan de beskytter seg mot HIV og andre seksuelt overførbare infeksjoner, sier hun.

Les mer om seksuelt overførbare sykdommer her:

For dårlig kondombruk
Siv Gamnes, daglig leder ved Klinikk for seksuell opplysning, sier hun antar at de britiske tallene også gjenspeiler norske forhold.

- Dessverre så er mytene om kyssing og toalettseter blant holdninger som er svært seiglivete, sier hun til DinSide Helse.

- Men jeg skjønner godt at ungdom ikke går rundt og tenker på HIV til daglig. Det er ikke i ungdomsmiljøene dette er den mest utbredte sykdommen. Når det er sagt, så er det svært viktig å vite at denne situasjonen kan endre seg, sier Gamnes.

Hun påpeker at norsk ungdom ikke er flinke til å bruke kondom:

- Og det er jo alfa omega for å unngå HIV-smitte. Har du sex med en du ikke kjenner smittehistorien til, så må du bruke kondom. Det er ikke mulig å se på folk om de har HIV, minner hun om.

Slik smitter det
HIV smitter via sæd, blod eller væske fra skjeden. Gamnes forklarer at HIV-viruset lever veldig kort tid utenfor sitt element.

- Kommer det litt blod og det begynner å tørke og temperaturen endres for blodet, så dør viruset veldig fort og er dermed ikke smittefarlig. På et dosete vil det ganske fort ha forandret temperatur slik at viruset er inaktivt eller dødt, sier Gamnes

- Så vil noen kanskje spørre om man kan bli smittet ved å kysse en som ar et åpent munnsår, men det blir veldig teoretisk. Det har aldri vært rapportert som smittegrunn, understreker Gamnes.

I Norge er det hittil i år meldt om 137 tilfeller av HIV-smitte i Norge, og rundt 2.800 lever med sykdommen, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Stanser forsøk på HIV-vaksine:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer