Tror på tropisk svamp

En tropisk svamp har satt norske forskere på sporet av stoffer som har potensial til å bli nye typer kreftmedisin og antibiotika.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stipendiat Anders Vik ved kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo har i sin doktorgrad forsket på stoffer som kan vise seg å bli til nye medisiner i fremtiden.

Bakgrunnen for forskningen er at stoffene i en tropisk havsvamp har vist seg å drepe bakterier. Det er imidlertid ikke mulig å utvinne stoffene fra svampen. Men Vik og hans kolleger har eksperimentert seg frem til kjemiske måter å reprodusere svampstoffene på.

Testes av WHO

Vik og kollegene har nå fått testet de syntetiske stoffene på bakterier og andre mikroorganismer. Mange av dem ser ut til å ha en antibakteriell effekt på mange ulike bakterier, i tillegg til at de er cellegifter. Dette betyr at forskningen i fremtiden kan munne ut i både nye typer antibiotika og kreftmedisin.

Les mer om antibiotika her:

Ett av stoffene har for eksempel vist seg å være spesielt aktivt mot mikroorganismer som forårsaker tropesykdommer som malaria og sovesyke.

Dette stoffet prøves nå videre på mus av forskere ved Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Klarer vi å finne en ny malariamedisin, vil det være svært viktig. Over en million mennesker dør årlig av malaria. En viktig årsak er at mange av mikroorganismene har utviklet resistens mot de eksisterende malariamedisinene. Resistens er et økende problem i forhold til antibiotika generelt, sier Vik til Mozon.no.

Les også: HIV og malaria i ond sirkel:

For giftig
Foreløpig kan ikke forskerne si noe om hvilke typer medisiner som eventuelt vil være mest nærliggende å satse på.

- Vi vet ikke om det går mot bakteriedrepende medisin eller mot kreftmedisin. Hittil har vi sett en god effekt mot begge deler, sier Vik.

Men stoffene er foreløpig så giftige at de virker både på bakterier og menneskeceller, også de friske cellene. Utfordringen til forskerne blir å finne den ”riktige” måten å remodellere molekylstrukturene i stoffene slik at de kan virke sykdomsbekjempende, samtidig som friske celler bevares.

Dette skal forskningsgruppen til Viks veileder, Liselotte Gundersen nå forske videre på.

Men veien til nye medisiner er lang, og Vik sier det vil ta lang tid før det kan bli en realitet.

- Forskningen er foreløpig på grunnivå, og det er mye som skal klaffe for at dette kan bli en realitet. Men det er selvfølgelig målet, sier han.

Les også: Sterkt krydder holder bakteriene borte:

Bildet på forsiden viser forsker Anders Vik. Fotograf: John Vedde