Tror på tosifret rente

Amerikanerne blir advart mot tosifrede renter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den amerikanske sentralbanken må innen 2030 fordoble renten til ti prosent, om den skal holde inflasjonen nede - og det kan koste banken sin politiske uavhengighet.

Det er et av de oppsiktsvekkende utsagnene fra den tidligere sentralbanksjefen, 81-årige Alan Greenspan, i hans selvbiografi The Age of Turbulence: Adventures in a New World.

Krise i bankmarkedet

Tosifret rente

Boken skal ifølge danske Børsen ha kommet på hyllene i USA i dag, men allerede i helgen ble klausulen brutt, etter at tidsskriftet Wall Street Journal hadde kjøpt et eksemplar i en bokhandel i New York.

- For å holde inflasjonen under to prosent, er det nødvendig å nå opp på en tosifret rente, noe som ikke er sett siden Paul Volcker var sentralbanksjef, skriver Greenspan i boken, ifølge Børsen.

Greenspan etterfulgte forøvrig Volcker som sentralbanksjef.

Billig strøm dekker rentehopp

Frykter Kina

Han har heller ikke større tiltro til veksten i amerikansk økonomi, og han mener at den inntil 2030 vil holde seg under 2,5 prosent i snitt. Forbrukerprisene vil stige mer enn 4,5 prosent i året, og den 10-årige statsobligasjon vil i 2030 ha en rente på åtte prosent. Han kommer også med sin kjente advarsel om at det amerikanske budsjettunderskuddet snarest bør bringes under kontroll.

I forhold til Kina frykter han at høyere lønninger, som man må vente vil komme, vil få stor betydning på den amerikanske inflasjonen. I takt med at flere og flere varer som selges i USA, fremstilles i Kina.

I boken forteller den tidligere banksjefen også om sitt liv, og noen av de amerikanske presidentene. Ifølge ham var Richard Nixon og Bill Clinton de mest intelligente, men Gerald Ford var den mest normale og mest behagelige. Bush skal han visst ikke være nådig mot.

Kilde: borsen.dk.

Mer om lån:


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!