Tror på rente på 1-tallet

Styringsrenten kan bli historisk lav.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nedgangstidene i økonomien gir utslag i lavere styringsrente, og nå forventer en rekke banksjefer at styringsrenten vil komme ned på et historisk lavt nivå.

- Norges Bank vil sette ned styringsrenten til to prosent relativt hurtig, kanskje får vi se ett-tallet også, sier Fokus Bank-sjef Thomas Borgen til Dagens Næringsliv i dag.

Også andre banksjefer sier til Dagens Næringsliv at renten skal videre ned.

- Vi vil nok få en styringsrente på 2-2,5 prosent, sier SpareBank 1-sjef Finn Haugan.

Konserndirektør i SR Bank, Tor-Christian Haugeland, sier styringsrenten vil gå ned til 2 prosent, men tviler på at den vil bikke ned på 1-tallet.

På jakt etter landets beste boliglånsrenter? Sjekk våre prislister:
Boliglån på 1 million kroner
Boliglån på 2 millioner kroner

Var pessimistisk

At banksjefene nå tror på et så lavt rentenivå, sier litt om hvilke nedgangstider vi er inne i, og ikke minst hvor dramatisk verre situasjonen har blitt på kort tid.

For bare to måneder siden uttalte økonomiekspert Steinar Holden fra Universitetet i Oslo at styringsrenten kunne komme til å bikke under 3-tallet. Det var mye lavere enn de fleste andre økonomieksperter våget å tippe.

- Hvis det går dårlig i økonomien, kan vi se en styringsrente på under tre prosent. Men det er virkelig ikke noe vi skal håpe på, for det betyr at det går virkelig dårlig med norsk økonomi. Det er bare folk med mye lån og sikker jobb som bør håpe på det!, uttalte Holden til DinSide i november.

Historisk kutt

Rett før jul tok sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans kollegaer i Norges Bank en historisk avgjørelse. Da kuttet de styringsrenten med 1,75 prosentpoeng - det største kuttet Norges Bank har gjort i nyere tid.

Les også: Der kom tidenes rentekutt

Det resulterte i at styringsrenten i Norge nå ligger på 3 prosent. Om styringsrenten vil fortsette nedover får vi vite på rentebeslutningsmøte i Norges Bank 4. februar.