<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Tror du dine egne øyne?

Er det farlig å lese i mørket og kan du bli blind av å onanere? Her er 10 myter og fakta om øyet og synet.

Publisert
Sist oppdatert

Du har vel hørt at det skal være bra for synet å spise gulrøtter, eller at det er farlig å nistirre på en TV- eller PC-skjerm i mange timer. Men hva er egentlig sant, og hva stemmer ikke?

Når det gjelder syn og øye er det viktig å skille myte fra fakta. Mange av påstandene har ingen grobunn i virkeligheten. I verste fall kan det faktisk være farlig å følge rådene som gis.

Myte 1: Å sitte for nær TV-skjermen ødelegger synet
Det finnes ikke noe bevis for at kort avstand mellom PC- eller TV-skjerm og øyne er farlig for synet. Det kan imidlertid hende at øynene blir trøtte, og særlig hvis rommet er dårlig belyst eller bildet på skjermen ikke er i fokus.

- Vårt syn er optimalt designet for avslappet syn på langt hold, stor grad av bevegelse av øynene og veksling mellom syn på langt hold og nært hold. Slik sett er det å stirre i timevis på en liten dataskjerm unaturlig, sier førstelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud, Magne Helland.

Myte 2: Å lese i mørket er dårlig for synet
Her gjelder det samme som å sitte for nærme TV-skjermen: Øynene kan bli trøtte hvis du leser i dårlig lys, men det er ikke skadelig og kan ikke ødelegge synet.

Myte 3: Du kan slite ut øynene dine ved å bruke dem for mye
Øyner er ikke som lyspærer, så du kan ikke slite dem ut. Faktisk kan de vare gjennom hele livet hvis de er sunne nok. Det hjelper ikke øynene å lese mindre eller å jobbe mindre med noe på nært hold.

Myte 4: For mye sex og onanering kan gjøre deg blind
Feil! Denne myten har trolig sitt opphav i den seksuelt overførbare sykdommen syfilis, som i dag nærmest er utryddet i vår del av verden. Hvis sykdommen ikke ble behandlet, kunne den i verste fall føre til blindhet, demens og død.

Myte 5: Å bruke briller med feil styrke eller som sitter dårlig, ødelegger øynene
For å sørge for godt syn, er det viktig å ha korrekt styrke på briller eller linser, og at synshjelpemidlet er optimalt tilpasset. Det at brillene sitter litt dårlig har vanligvis ingen effekt ved at øynene kan bli skadet. For noen typer briller er det imidlertid svært viktig at de sitter korrekt. Eksempler på dette er progressive briller og briller for korreksjon av store synsfeil, ifølge Helland.

Myte 6: Det er ingen vits å sjekke synet før fylte 40 år
Feil! Alle burde sjekke synet regelmessig, selv om du ikke har opplagte problemer med synet. Flere type sykdommer, som grønn stær, kan dukke opp før du blir 40 år. Sykdommen kan i verste fall føre til synsproblemer og blindhet hvis den forblir ubehandlet.

Myte 7: Leger kan transplantere øyne
Det er ikke mulig å transplantere et øye. Øyet er tilkoblet, og egentlig en del av, hjernen via en bunt bestående av ca. en million nervetråder kalt den optiske nerven. Hvis denne nerven kuttes kan den ikke gjenkobles - noe som gjør det umulig å erstatte et øye med et nytt.

Men på norske sykehus utføres det årlig mellom 200 og 300 hornhinnetransplantasjoner. Antallet henger nært sammen med tilgangen på hornhinner, og generelt er det mangel på donormateriale, ifølge Helland.

Myte 8: Det er ikke farlig å se på solen gjennom solbriller eller ved å myse
Feil! Solens kraftige stråling vil fremdeles nå øynene dine, og kan skade hornhinnen, linsen og netthinnen, særlig hos barn som har større pupiller, eller hvis du ser på sola midt på dagen. Ikke bare får du hodepine og et midlertidig forvrengt syn av å se på solen, det kan også forårsake permanent skade. Se heller aldri direkte på en solformørkelse. Den direkte strålingen fra solen kan ødelegge skarpsynet på under ett minutt.

Og husk å beskytte øynene i solarier:

- Alle bør bruke anbefalt beskyttelse i solarier, selv om øyelokkene gir brukbart vern mot den aktuelle strålingen. Uten beskyttelse kan spesielt UV-stråling og kortbølget synlig lys gi skader på syn og øyne. Huden på øyelokkene og rundt øynene er veldig tynn, sier Helland.

Myte 9: Det er ikke noe å gjøre for å unngå nedsatt syn
- Denne myten er feil. En kan gjøre mye for å ta ansvar for egen øyehelse, og sørge for å få undersøkt synet regelmessig hos autorisert helsepersonell - optiker eller øyelege. Videre bør alle lære seg litt om syn, som når en bør bruke øyebeskyttelse og hva som er symptomer og tegn på ”vanlige” øyesykdommer og synsproblemer. Tar man raskt kontakt med helsepersonell ved problemer kan mye forebygges, sier Helland.

Myte 10: Å spise gulrøtter forbedrer synet
Mens noen gulrøtter inneholder store mengder vitamin A, som er et essensielt vitamin for synet, er det kun små doser som må til for synets skyld. Faktisk så kan det være svært skadelig å proppe i seg for store mengder vitamin A og andre vitaminer.

- Et sunt, godt og fornuftig sammensatt kosthold, kombinert med en sunn livsstil, kan se ut til å virke forebyggende for en rekke helseproblemer, inkludert enkelte synsproblemer og øyesykdommer, avslutter Helland.

Kilde: Ririan Project

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer