Trønderbank kaprer kunder

I følge dem selv, håver BN Bank inn nye kunder med sitt tilbud om fritak fra tinglysningsgebyr.


BN bank er for tiden billigste bank i vår liste over alle bankers boliglånsrenter, som du finner hvis du trykker her.

Men den Trondheimsbaserte banken gir seg ikke med det. De siste dagene har banken også annonsert på sine nettsider med at nye boliglånskunder dessuten slipper å betale tinglysningsgebyret ved overgang. "Flytt boliglånet til oss - Vi spanderer gebyrene", lyder kampanjeteksten.

I fjor høst var både Skandiabanken og BN Bank ute med "protest-tilbud" i forbindelse med statsbudsjettet. Siden den gangen, har Skandiabanken falt fra, og tilbyr nå ordinære lånebetingelser, som fortsatt innebærer null kroner i etableringsgebyr for boliglån.

Suksess

- Dette har vært en kjempesuksess på alle måter. Tilbudet vårt har bestått siden 2004, men vi har nå startet en ny informasjonskampanje, forteller markedssjef i BN bankErlend Drilsvik, som sier at henvendelsene per telefon fra potensielle nye kunder har økt med 400 - 500 prosent etter at kampanjen startet i forrige uke.

- Vårt tilbud om boliglån forutsetter ikke noen totalkundeløsning, og det er det mange som setter pris på, forteller han, og mener at en annen grunn til at tilbudet tiltrekker seg folk, er at banken tilbyr seg å ta seg av alt papirarbeidet overfor nye kunder.

I følge Drilsvik, er lønnsslipp, kopi av selvangivelsen og en verdivurdering (trenger ikke å være helt fersk) av boligen nok dokumenter fra nye kunder. Etter det, lover banken å ta seg av alt papirarbeid i forbindelse med overgang til ny bank.

Tvisyn i staten

- Vi synes det er fint av hensyn til den enkelte kunde at tinglysningsgebyret fjernes, sier kommunikasjonsdirektør Signe Horn i Konkurransetilsynet til DinSide.

- På den annen side, kan dette bidra til at fokuset fjernes fra en ordning som vi mener er skadelig for konkurransen blant bankene. Desssuten veltes sannsynligvis kostnadene over på de andre kundene i bankene som gir slike tilbud, sier hun.

Konkurransetilsynet har tatt opp skadevirkningene av det høye tinglysningsbebyret flere ganger, blant annet i et brev til Finansdepartementet i 2004.

- Essensen av finansministerens svar, er at regjeringen sier at den ikke har til hensikt å fjerne gebyret av hensyn til statens samlede inntekter, forteller Horn.

Vi har tidligere skrevet om at rettsgebyret har økt med over 30 prosent siden århundreskiftet, og at vi anslår at staten tjener omtrent 1900 kroner per tinglysning.