Dyrere bensin for trøndere i fremtia? Foto: Gokhan Okur
Dyrere bensin for trøndere i fremtia? Foto: Gokhan OkurVis mer

Trønderavgift på bensin

Statens vegvesen vurderer å innføre en egen avgift på bensin i Trondheim og nabokommunene på 1 krone per liter fordi trønderne fjernet bomringen.

Inntektstap

Det er i en høringsuttalelse til transportplanen for Trondheim 2006-2015 at Statens vegvesen viser til stort sprik mellom Trondheim kommunes målsettinger og muligheten til å finansiere dem.

Vegvesenet viser til at byen fikk betydelig mindre handlingsrom da den nedla bomringen ved forrige årsskifte. Kommunen sa fra seg en årlig inntekt på cirka 220 millioner kroner.

Vegvesenets beregninger viser at en egen trønderavgift på bensin kan innbringe cirka 120 millioner kroner i inntekter, skriver Adresseavisen.

Regnestykket er basert på at bilistene betaler 1 krone ekstra for literen i Trondheim, og 50 øre ekstra i kommunene Stjørdal, Malvik, Klæbu, Melhus, Midtre Gauldal, Skaun og Orkdal.

I Trondheim vil denne avgiften innkassere 100 millioner kroner, mens avgiften i nabokommunene vil utgjøre 20 millioner kroner, påpeker Vegvesenet.

Unngå handelslekkasje

Trønderavgift

Synes du det er riktig
at bensinavgift skal
kompensere for tapte inntekter? (Avsluttet)
Nei, vi betaler mer enn nok.(85%) 614
Ja, kanskje man sparer miljøet også.(13%) 93
Vet ikke.(2%) 16
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Noe av hensikten med å gjøre bensinen dyrere i og rundt Trondheim, er å hindre handelslekkasje når bilistene drar på leting etter bensinstasjoner uten avgift.

Distriktsveisjef Ingvar Tøndel påpeker i høringsnotatet at han har mer tro på inntektsmetoder som rammer bredt, enn å innføre nye bomveiprosjekter.

Foruten en lokal drivstoffavgift på bensin og diesel, peker han på at det vil være mulig å benytte seg av veiprising og bomveiordning. Det kan være mulig å bruke disse i kombinasjon, påpeker Tøndel.