<b>Lurere trojaner</b> Du godkjenner betalingen med kodebrikken som vanlig, men pengene går ikke dit det står på skjermen de skal gå.
Lurere trojaner Du godkjenner betalingen med kodebrikken som vanlig, men pengene går ikke dit det står på skjermen de skal gå.Vis mer

Trojaner tømmer nettbanken

Ny trojaner klarer å bryte seg inn i nettbanken og stjele pengene dine.

- Tojaneren URLZone opererer på såkalt sikre sider, som begynner med adresser som begynner på "https", sier senior virusanalytiker Snorre Fagerland i Norman ASA. - På slike nettsteder sender nettleseren krypterte data til serveren. Det skal derfor være svært vanskelig å lese eller manipulere kommunikasjonen mellom brukerens maskin og banken. Men denne nye trojaneren fanger opp passord og data i nettleseren før det krypteres og sendes til banken.

Ikke la deg lure av denne!

Alt ser bra ut

Som beskrivelsen av trojaneren på Finjan viser, endrer trojaneren beløpet som skal betales og mottakers konto før dette sendes til nettbanken. Men samtidig manipulerer den skjermbildet, slik at alt ser helt i orden ut. Når du får opp kvitteringssiden fra banken, vil den vise at det beløpet du skrev inn gikk til den mottakeren du bestemte. I virkeligheten er imidlertid kontoen din tømt.

- Vi har ikke sett dette viruset hos oss ennå, sier Fagerland. - Men vi har lagt inn deteksjon av det, slik at et oppdatert virusprogram fra Norman skal avsløre det og hindre det i å installere seg.

- Finnes det noen måter å lage en sikker nettbank på?

- Det er vanskelig, men noe av løsningen kunne være å bekrefte id-en på et system trojaneren ikke hadde kontroll over, som f.eks. sms, sier Fagerland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

180 euro: I bloggen fra Finjan er dette bildet, som viser at brukeren har betalt 180 euro, lagt ved.
180 euro: I bloggen fra Finjan er dette bildet, som viser at brukeren har betalt 180 euro, lagt ved. Vis mer


Tyskerne får den først

Det er særlig tyske nettbankkunder som de siste dagene har blitt rammet av trojaneren, som visstnok sender pengene til Ukraina. Siden det kreves ekstra opplysninger (SWIFT og IBAN) for å sende penger til utenlandske konti, har svindlerne stråmenn i landene der ofrene er. Disse stråmennene er ofte ikke klar over at de deltar i en svindel. De har gått med på å låne ut sine bankkonti mot å få en liten prosentandel av pengene (ofte får de ikke det heller). Noen hundre tusen euro skal så langt være svindlet.'

1.900 euro: På bankens side noteres det imidlertid at kunden har tatt ut 1.900 euro.
1.900 euro: På bankens side noteres det imidlertid at kunden har tatt ut 1.900 euro. Vis mer


- To år siden sist

- Vi følger all utvikling innen dette området veldig, veldig tett, sier informasjonssjef Helge L'Orange i Edb business partner. Selskapet er en av de største leverandørene av nettbanker i Norge. - Det er rundt to år siden det var noen alvorlige forsøk på innbrudd i nettbankene i Norge. Jeg har hørt om viruset, men ikke fått noen meldig om at det har vært noen innbruddsforsøk i den delen av markedet vi betjener. Vi har et stort fagteam som står og følger våre egne tjenester og er helt frempå i slike saker, sier l'Orange.

- Vi leverer nettbank til mange av de frittstående bankene, mange av de regionale sparebankene og bl.a. Sparebank1-gruppen, sier l'Orange. - I denne typen saker jobber man sammen med andre leverandører og andre som har ekspertise på dette, for dette er noe man går sammen om å bekjempe.