Trøbbel for JBS' sexy reklame i Danmark

Nå vil også en rekke danske fagforbund ha JBS' reklame forbudt i Danmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under-tøysfirmaet JBS har problemer med reklamene sine for tiden.

Oser av sex

Stridens punkt er en rekke reklamer som oser av sex. Det norske Forbrukerombudet har allerede forbudt reklamen i Norge. Nå håper en rekke danske organisasjoner at det samme vil skje i Danmark.

Fagforeningene 3F, HK, Dansk Magisterforening, Dansk Sygeplejeråd, FOA, Teknisk Landsforbund og Kvinderådet står bak en felles klage, hvor de krever at det danske Forbrukerombudet forbyr reklamen.

Forbundene mener at reklamen er uetisk og kjønnsdiskriminerende og fremstiller kvinner i en uverdig posisjon. De mener at den er uforenelig med god markedsføringsskikk, og overskrider markedsføringslovgivningen.

Slik blir du lurt av reklamen

Sexobjekter

Stridens reklame. Faksimile fra hjemmesiden til danske JBS.
Stridens reklame. Faksimile fra hjemmesiden til danske JBS. Vis mer


Reklamen består av fire bilder, en sykepleier, en stuepike, en sekretær og en nonne. Ingen av dem har mye klær på seg - og de lukter på herre-underbukser av merket JBS.

- Reklamene gir på denne måten en assosiasjon som fremstiller kvinnen i en underdanig posisjon som sexobjekt på arbeidsplassen, skriver fagforbundene.

- Etter vår oppfattelse blir faggruppene redusert til sexobjekter når en privat bedrift bruker den typen bilder i salgsøyemed. Det er grunnleggene til skade for de kvinnedominerende yrkene. Samtidig vanskeliggjør det kvinnenes daglige arbeid med å nedbryte kjønnsmessige barrierer, skriver de videre.

De hevder dessuten at disse fire bransjene er steder der sexsjikane i utgangspunktet er et problem, og at dette kan gjøre vondt verre.

Ikke over streken

Hos JBS avviser den administrerende direktøren, Michael Alstrup, ifølge Politiken, at de vil trekke reklamen tilbake. Den skal likevel avløses av en ny i januar.

JBS mener heller ikke at reklamen går over streken.

Hva mener du? Går reklamen over streken - eller er dette bare morsomt?

Kilde: Fagforbundet 3F.

Mer om forbruk: