Trikset for å unngå rynker

Forskning viser at du selv kan påvirke.

 Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Det er langt fra bare alder og genetiske faktorer som avgjør om du blir rynkete i ansiktet. Det kommer fram i en fersk studie publisert i tidsskriftet Plastic and Reconstructive Surgery.

Les også: Mat med antirynkeeffekt

- Det er arvelige faktorer som legger grunnlaget for hvordan en person eldes, men det finnes faktorer som trer inn i løpet av livet som vil få deg til å eldes raskere. Unngår man disse faktorene vil man eldes saktere, sier forskningsleder Bahaman Guyuron.

Les også: Plaster mot rynker

Studerte tvillinger

Forskerne ved University Hospitals Case Medical Center i Ohio i USA gransket 186 tvillingpar, siden tvillinger er genetisk programert til å eldes på samme vis.

Det kom tydelig fram at de av testpersonene som hadde gjennomgått en skilsmisse så nærmere to år eldre ut enn sin tvilling som var enke-/enkemann, singel eller gift.

Les også: Stump røyken - bli penere

Stress er synderen

Testpersoner som hadde brukt antidepressiva eller som hadde gått kraftig opp og ned i vekt også så eldre ut enn tvillingen sin.

Forskrne mener det er stressreaksjonene som følge av samlivsbrudd eller depresjon som fører til en synlig aldring av ansiktshuden. Antidepressiva kan dessuten føre til at ansiktshuden henger mer, fordi medisinen gjør at ansiktsmuskulaturen blir mer avslappet.