Treningstest kan forutsi hjertesykdom

En stresstest som gjøres på en tredemølle kan forutsi fremtidig hjertesykdom hos symptomfrie menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser amerikansk forskning publisert i tidsskriftet Circulation.

Resultatene tyder på at treningstester kan forutsi hvilke menn som allerede har en moderat risiko for for hjertesykdom og må passe på.

En av de to studiene viste at treningstester kan brukes til å vurdere hvem som bør få en pacemaker-lignende maskin operert inn.

I en studie økte to målte risikofaktorer - en forandring i elektorkardiogram (eller ECG)-målingen som blir kalt ST-segment depressjon og manglende evne til å nå en viss puls - risikoen for hjerteproblemer de neste ti årene til det doble.

Menn som gjorde det bra på stresstesten hadde en andel hjerteproblemer som var lavere enn forventet de følgende ti årene.

- Studien tyder på at treningstester kan være nyttig for menn som ikke har symptomer og har en moderat risiko for hjertesykdom, sier doktor Gary Balady, som er professor i medisin ved Boston University School of Medicine.

Han og kollegene hans testet også kvinner, men så få kvinner utviklet hjertesykdom at de ikke kan si noe om hvor godt testen forutsier noe for kvinner.

En annen studie, også publisert i Circulation og gjort ved Columbia University Medical Center, viser at en treningstest som registrerer et spesielt hjerteslagmønster som blir kalt Microvolt T-Wave Alternanscan eller MTWA, også viser hvem som kan ha nytte av å få operert inn en pacemaker-lignende maskin.

Hvert år dør 300-400.000 amerikanere når hjerterytmen plutselig endrer seg, men hvordan det skal vurderes hvem som trenger den pacemaker-lignende maskinen for å unngå dette er kontroversielt. Forskerne mener dette er den beste metoden.

De testet 177 pasienter og fulgte dem i 20 måneder i snitt.

Tre prosent av pasientene som ble vurdert som høyrisiko-pasienter med MTWA-metoden døde i den perioden, sammenlignet med 12 prosent som ifølge testen som blir brukt i dag ikke var i risikosonen.

Forskerne skriver at testen også kan vise hvem som ikke trenger maskinen - og dermed spare samfunnet for tid og penger.

 

Mozon.no, 28.09.2004

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!