Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Treningssentrene er stappfulle

Nye medlemmer strømmer alltid til på begynnelsen av året. Vi lurer på om det noen gang blir fullt?

Det er mandag ettermiddag, og treningssenteret er fylt til randen med mennesker. Kundene må stå i lang kø for i det hele tatt å komme seg gjennom resepsjonen, og noen av gruppetimene var fulltegnet allerede i går kveld. Alle tredemøllene er opptatt, og i garderoben må albuene kvesses for at du skal få tak i et skap.

Lyder det kjent? Dette er realiteten på Elixia Colosseum Park på Majorstua i Oslo og på mange andre treningssentre rundt omkring i landet. Januar og februar er riktignok høysesong for trening, men blir ikke treningssentrene noen gang fulle?

- Finner alltid noe å gjøre

- Per i dag har vi ingen sentre hvor det er inntaksstopp av medlemmer, sier Cecilie Kleppe, informasjonssjef i Elixia.

Men noen treningssentre oppleves som veldig fulle. Gjør dere noe for å bøte på dette?

- Vi prøver å anbefale folk å trene på andre tider på døgnet og på andre dager enn for eksempel mandag og tirsdag, som er de mest populære dagene.

Men noen ønsker jo å trene rett etter jobb - og også på mandag og tirsdag? Blir det aldri FOR fullt?

- Jo, på gruppetimene er det jo bare et visst antall som kan delta, sier Kleppe.

Ja, så hva da når det ikke er plass til meg på gruppetimene, og det er køer på apparatene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du finner alltid et eller annet å gjøre altså. Da tar du tak i en av motivatorene som går rundt, og da kan de hjelpe deg med å finne et eller annet du kan gjøre, sier Kleppe.

Hun kan ikke si noe nærmere om medlemstallet på de forskjellige treningssentrene.

Her trener du billigst: Stor pristest - se hvem som vant!

Velg de nye sentrene

Anders Hall Grøterud i SATS er litt mer meddelsom:

Anders Hall Grøterud er informasjonssjef i treningskjeden SATS Foto: SATS
Anders Hall Grøterud er informasjonssjef i treningskjeden SATS Foto: SATS Vis mer

- Det kan godt være at medlemmene kan få vite noe om medlemstall, men det er ikke en opplysning som de ansatte på sentrene går rundt og tenker på. Vi er mer opptatt av å unngå kø på timene og få medlemmene raskest mulig inn på treningsveiledning, sier han.


Men blir senteret noen gang fullt? Nekter dere folk å melde seg inn?

- Vi har hatt inntaksstopp på noen sentre tidligere. Det vil si at vi ikke har tatt imot nye innmeldinger for en periode. Kapasiteten på sentrene er noe vi følger med på og er opptatt av, og som vi prøver å løse med ekstratimer og økt bemanning.

Hvilket SATS-senter er det mest besøkte, og hvilket er det minst besøkte?

- Sjølyst i Oslo er eksempel på et senter som tidligere har hatt inntaksstopp, men nå er det bra med plass igjen. De sentrene hvor det er minst trafikk, er gjerne de nyeste sentrene, eksempelvis på Solli plass i Oslo og på Sandsli i Bergen. Jeg vet også at det er bra med plass på Valentinlyst i Trondheim. Hvis senteret har en veldig sentral beliggenhet, er det ofte mange som kan tenke seg å bruke det. Kombinert med at det er vanskeligere å få store lokaler midt i sentrum, kan disse sentrene ofte virke fullere, forklarer Grøterud.

Les også: Mener de driver med ulovlige vervekampanjer

Ligg unna "prime time"

Finnes det ingen maksimumsgrense for hvor mange som kan være på et treningssenter samtidig?

- Vi har ingen eksakt formel for hva som er for fullt. Gruppetreninger i sal reguleres av seg selv ved hjelp av bookingsystemer, og disse timene har en maksgrense på antall deltakere. Når det gjelder trening i studio, så er det opp til treningsveilederne som er der, å vurdere situasjonen til enhver tid. De skal sørge for flyt i studioet ved for eksempel å veilede medlemmer til å slippe andre til i apparatet når de selv har pause, sier Grøterud.

Han sier at SATS er veldig oppmerksomme på at sentrene kan oppleves som fulle på denne tiden av året. Det de gjør for å møte det, er å tøye strikken det de kan i forhold til å sette opp ekstratimer.

I likhet med Elixia legger han til at de anbefaler folk å styre unna de mest trafikkerte periodene på døgnet.

- Har du anledning til å trene på morgenen, i lunsjen kanskje, rett etter jobb eller etter klokka 20 på kvelden, så er det gjerne bedre plass.

- Bør være med i vurderingen

Til tross for stappfulle sentre er det stort sett pris og markedsføringen av pris som har hovedfokus når Forbrukerombudet tar en nærmere titt på treningssentrene.

Bør ikke kundene kunne stille krav til hvor mange nye kunder som dyttes inn på et senter?

- Vi tror at dette problemet er veldig sesongbetont, men dette er helt klart noe vi også må følge med på. Vi må undersøke om dette er et forbrukerproblem, og ikke bare et problem de første ukene i året, sier Bente Øverli i Forbrukerombudet.

Hun legger til at det bør være i sentrenes egen interesse at ikke medlemmene synes det er for fullt.

- Er du villig til å komme en halvtime før for å sette seg opp på liste for å få trent? Slike ting bør være med i vurderingen, det er jeg helt enig i. Også antall timer senteret tilbyr og fleksibileten senteret viser til å bytte på timene, sier Øverli.

Les også: Sjekk vilkårene før du trener