Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

- Trening trimmer toppen

Trening er bra for så mangt. Nå tror forskere at fysisk aktivitet også er bra for intelligensen vår.

Ny forskning tyder på at trening får kroppen til å produsere nye celler i et område av hjernen som er viktig for hukommelse og læring, skriver CNN Health. Forskerne håper nå at leger etter hvert kan legge til rette for spesielle typer trening.

Visste du at søvn også er bra for hukommelsen? Les mer her:

Etter at forskere tidligere har vist at trening kan føre til ny produksjon av hjerneceller i mus, ville amerikanske forskere teste om det samme gjelder mennesker.

Først så forskerne nok en gang på mus. De fant da at nydannelsen av celler i mus hang sammen med spesielle forandringer som ble vist på MR-bilder de tok av dyrene.

Aerobic

Forskerne kunne selvsagt ikke fysisk analysere menneskehjernene, men de brukte MR for å se på hjernen til mennesker før og etter trening.

De ga 11 friske voksne et tremåneders aerobicprogram. Etter at de hadde gjennomgått treningsprogrammet, kunne de se at MR-bildene viste tilsvarende forandringer som dem de hadde sett på mus. Dermed mener de det er sannsynlig at nye nerveceller også dannes i menneskehjernen etter trening.

- Neste skritt er å identifisere hvilket treningsprogram som har best virkning i forhold til å forbedre hukommelsen og redusere normalt hukommelsestap, sier førsteforfatter og nevrolog Scott Small ved Columbia University Medical Center i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien har stått på trykk i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskere har også tidligere funnet ut at bedre form kan gi et bedre hode:

Ubesvarte spørsmål

Her hjemme mener fysiologiprofessor Terje Lømo at studien er interessant.

- Dette er en seriøs studie der forskerne har visse indirekte holdepunkter for at trening fører til at det dannes nye nerveceller hos voksne mennesker.

Men fortsatt står mange spørsmål ubesvart, påpeker han.

- Hvis det faktisk er slik at trening fører til nydannelse av nerveceller i den aktuelle delen av menneskehjernen, blir spørsmålet: Vil det bety noe for vår evne til læring og hukommelse? Og det vet man ikke per i dag, sier Lømo til Mozon.no

Han forklarer at det har vært vanlig å tenke at det ikke dannes nye nerveceller i hjernen hos voksne. Samtidig har man ment at antallet nerveceller begynner å bli redusert fra 30-40 års alder.

- Når man da påviste at det faktisk dannes nye nerveceller i visse deler av hjernen, var det en sensasjon. Men man vet ikke hvor mye det har å si at det dannes noen nye celler når det fra før finnes hundre milliarder celler, sier Lømo.

Les også: Traumatisk stress kan skade barns hjerner: