Trening styrker immunforsvaret

Lyst på en frisk høst? Trening kan gjøre susen.

Selv om studien som viser at regelmessig trening kan være effektivt mot influensa er gjort på mus, er det grunn til å tro at det samme gjelder for mennesker.  Foto: Colourbox
Selv om studien som viser at regelmessig trening kan være effektivt mot influensa er gjort på mus, er det grunn til å tro at det samme gjelder for mennesker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi vet at man gjennom fysisk aktivitet kan forebygge en rekke sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og enkelte krefttyper. I tillegg er trening er bra for psyken og for å unngå overvekt.

Men nå er det nok en grunn til at du bør prioritere å bevege litt ekstra på deg den neste tiden. For ny forskning viser at regelmessig trening kan gjøre at immunforsvaret reagerer kraftigere når den blir angrepet av virus, melder Reuters Health.

Det er fordi trening øker aktiviteten i visse deler av immunsystemet, som vil redusere risikoen for et virusangrep og hjelpe kroppen med å kvitte seg med virus når den først har blitt invadert. Forskerne har i denne studien fokusert på influensa, og ikke svineinfluensa. Er du usikker på hva som er forskjellen, finner du det ut her.

Les også:
Når er du frisk nok til å trene?

Trening og immunforsvar

Tror du trening styrker immunforsvaret? (Avsluttet)
Ja, definitivt, og det merker jeg godt selv.(84%) 560
Jeg vet ikke, og jeg trener ikke så mye heller. (10%) 67
Nei, for noe tull! (5%) 36
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Løp, løp, løp!

I den nye studien, som dog er gjort på mus, viser det seg at mus som løper regelmessig på tredemølle i 3,5 måneder, opplever færre alvorlige symptomer når de får et influensavirus, sammenliknet med musene som ikke løp.

Mus som løp regelmessig rett før de fikk en influensainfeksjon, men som ikke trente regelmessig i etterkant, opplevde også å få færre alvorlige symptomer. Men i dette tilfellet varte fordelen bare i noen dager etter at musen ble syk, mens regelmessig trening over lang tid reduserte omfanget av symptomer gjennom hele sykdomsforløpet.

Men kan man si at regelmessig trening vil ha denne samme effekten på oss mennesker?

Ta knekken på forkjølelsen

Samme effekt på mennesker?

- Det er uvisst om funnene kan overføres til mennesker, men dette gir oss en idé om hvorfor det er slik at de som trener regelmessig ofte får færre og mindre alvorlige infeksjoner i luftveiene, sier forskerne.

Sammenliknet med musene som ikke trente, hadde musen som trente regelmessig lavere nivåer av forskjellige betennelsesstoffer i lungene like etter at de fikk influensa. Nivåene holdt seg lave hos musene som trente regelmessig, mens nivåene økte raskt hos dem som bare hadde trent en gang før de ble syke.

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Infectious Diseases.

Du må bli andpusten

Bra for mennesker

Det er gjort en rekke studier på mennesker som viser at regelmessig moderat trening styrker immunforsvaret, og dermed reduserer risikoen for et alvorlig influensutbrudd. En av studiene er publisert i SportsMedicine.com.

Videre står dette på nettsidene til Helsenett.no: Det er mange gode grunner for å trene regelmessig. Én av dem er at det styrker immunforsvaret. Videre så sover man gjerne bedre dersom man trener, noe som også er med på å forebygge influensa.

Hva kan du om trening? Test her!

- Resultatene viser nok en potensiell årsak til at regelmessig trening er bra, konkluderer forskerne bak studien, Dr. Marian L. Kohut og hans kolleger ved Iowa State University.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer