Trening mot kronisk tretthet

Det finnes ingen medisin som kan kurere kronisk tretthets-syndrom. Men en riktig kombinasjon av trening og antidepressiva kan hjelpe på problemene.

Sliten og lei? For de fleste av oss går det over med litt søvn og hvile. Men så heldige er det ikke alle som er.

Kronisk tretthets-syndrom er en diagnose som omfatter over 10.000 norske menn og kvinner. Problemene beskrives som en konstant følelse av å være utslitt og syk og opptrer ofte sammen med depresjoner.

Akkurat hva som er årsaken til disse problemene er uklart for legene. For de aller fleste starter sykdommen med en virusinfeksjon som for eksempel influensa. Men når selve influensaviruset dør ut fortsetter pasienten å ha problemer med utmattethet og følelse av å fortsatt være syk.

Terapi med trening
For mange med kronisk tretthets-syndrom er det lite fristende å trekke på seg joggedressen for en hard treningsøkt. Intensiv trening er heller ikke anbefalt av legene som mener det kan gjøre problemene enda verre og kroppen enda mer sliten.

Men i følge forskerne ved Cochrane Collaboration research group i England er dette en sannhet med modifikasjoner. De har undersøkt resultater av flere undersøkelser på over 300 pasienter med diagnosen kronisk tretthets-syndrom.

Forskerne konkluderer med at bevegelsesterapi og moderat trening kan være til god hjelp for mange som sliter med sykdommen. Tre til fem korte treningsøkter i uken over tre måneder kan gi betydelig bedring av utslitthet, hjelpe noe mot depresjoner, gi bedre søvn og bedre muligheter til å fungere på jobben.

- Det er oppmuntrende beviser for at noen pasienter kan ha stor glede av bevegelsesterapi - selv om noen pasienter vil finne trening mindre fristende enn å hvile eller gjøre forsiktig bevegelse, forteller forskeren Merril Edmonds til helsemagasinet WebMD.

Kombinerer med Prozac
Rapporten forteller også at antidepressiva som Prozac kan være til hjelp mot depresjonene som ofte følger sykdommen. Og en kombinasjon av riktig trening og antidepressiva gir de aller beste resultatene for pasientene.

Mozon 27.07.2004