Trening hindrer forkjølelse

At trening er godt for kroppen, er det ingen tvil om. Nå viser det seg at mosjon også kan være med på å forebygge lei forkjølelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personer som er aktive eller trener regelmessig er mindre utsatt for forkjølelse. Det skriver Dagens Medisin, som gjengir et amerikansk studie.

Studien er foretatt ved University of Colombia i South Carolina, og forskerne har her fulgt 547 personer i alderen 20 til 70 år. Foruten å registrere antall forkjølelser, har de registrert hver enkelts aktivitetsnivå.

De mest aktive av forsøkspersonene hadde inntil 25 prosent færre forkjølelser i året, sammenlignet med de som var minst aktive.

Forskerne valgte å definere ”moderat” eller ”intensiv” trening til husarbeid, aktiviteter på jobb og i fritiden, og alt deltakerne ellers gjorde som var mer slitsomt enn å gå en tur.

- Forskningen styrker dokumentasjonen for at det å være aktiv kan redusere antall forkjølelser i løpet av et år, sier Charles Matthews som er en av hovedforfatterne bak studiet.

Konklusjonen som de amerikanske forskerne har kommet frem til strider mot andre forskningsresultater på temaet. Ifølge Dagens Medisin har tidligere studier vist at et ekstremt lavt - eller ekstremt høyt - aktivitetsnivå kan svekke immunforsvaret. Blant annet skal maratonløpere være mer utsatt for forkjølelse i uken etter et løp.

I den amerikanske studien skal man likevel ha justert for andre faktorer som kunne påvirke resultatene, som alder, utdanning, angst og spesifikke kostholdsfaktorer.

Mozon.no, 23.08.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!