Trenger du CTRL fra One Call?

Mange har muligheten til å få et "kontantkort-aktig" abonnement allerede.

<b>MYE REKLAME: </b> One Call reklamerer mye for sitt nye CTRL-produkt om dagen. Men du kan trolig få mye av den samme funksjonaliteten i abonnementet du allerede har. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MYE REKLAME: One Call reklamerer mye for sitt nye CTRL-produkt om dagen. Men du kan trolig få mye av den samme funksjonaliteten i abonnementet du allerede har. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

One Call lanserte nylig sitt nye konsept CTRL ("kontroll") med brask, bram og reklamekampanjer:

Tanken er å tilby et forhåndsbetalt abonnement hvor utgiftene aldri blir høyere enn hva du allerede har betalt. Altså samme konsept som et kontantkort.

Men da CTRL er en tilleggstjeneste som legges til selskapets vanlige abonnementer, får du også de samme prisene. Kontantkort er ofte dyrere i bruk enn tradisjonelle abonnementer, og vi har flere ganger frarådet dere fra å bruke disse.

One Call vil derfor at CTRL skal være et attraktivt alternativ til kontantkort, for eksempel for barneforeldre, de som har behov for full kontroll eller til andre som ikke får registrert vanlige mobilabonnement. CTRL krever nemlig ingen kredittvurdering.

– Ingen av våre konkurrenter er foreløpig i nærheten av å tilby et like bra produkt, og jeg tror heller ikke de vil kopiere oss, men i stedet fortsette å skvise mest mulig ut av sine kontantkortkunder, tordnet One Call-sjef Øistein Eriksen i en pressemelding ved lansering.

Men med noen unntak er det fullt mulig å få full et CTRL-liknende abonnement hos konkurrentene, også.

Dette kan vises ved å se på hva One Call CTRL reklamerer for, og sammenligne hva hovedkonkurrentene Telenor og Netcom tilbyr for abonnementene mange har fra før.

Les også: Slik unngår du å ringe rådyre femsifrede telefonnummer

"Ingen ubehagelige overraskelser"

Det viktigste poenget med CTRL er at du aldri ender opp med høyere utgifter enn hva du forhåndsbetaler. Prisen inkluderer for eksempel fri tale og SMS pluss én gigabyte data i måneden for 199 kroner. Forbruk utover dette sperres om du ikke forhåndsbetaler for det.

SPERR I VEI: Om du er ute etter sperrer på mobilen din, har de fleste en rekke muligheter. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SPERR I VEI: Om du er ute etter sperrer på mobilen din, har de fleste en rekke muligheter. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Praktisk talt alle andre operatører inkluderer også forbruk i sine abonnementer, men her kan du likevel ende opp med høyere regninger om du for eksempel bruker mer data enn det som inkluderes, eller ringer dyre spesialnummer. Men ved å legge inn sperrer i abonnementet ditt, mot det som ikke inkluderes i månedsavgiften, kan du være ganske sikker på å aldri få høyere regninger enn den faste summen.

 • Telenor tilbyr en rekke ulike sperrer. For eksempel kan du, selv om du ikke er et barn selv, bestille SikkertBarn. Da får du en sperrepakke som kontrollerer SMS-tjenester, teletorgtjenester (som 800-nummer), bruk i utlandet og databruk. Du kan gratis sette opp dine egne sperrer gjennom Fast Sperring, eller betale for Selvstyrt Sperring. Det tilbys også egne, gratis sperrer for teletorg og innholdstjenester. Alt dette bestilles gjennom kundeservice.
 • Netcom har også diverse liknende sperrer, men dessverre ingen informasjon om disse på nettsidene sine. Ta kontakt med kundeservice for å høre nøyaktig hva de kan tilby.
Les også: Derfor bør du sperre mobilabonnement for SMS-tjenester

"Enkelt å holde oversikt og administrere"

One Call skryter videre av at CTRL-abonnementene ikke gir deg noen overraskelser. Selvfølgelig først og fremst fordi høyere regninger skal være fysisk umulig, men også fordi du får oversikt over forbruket gjennom blant annet varsler når bruken nærmer seg grensene.

FRI BRUK: Alle Netcoms Smart-abonnementer, unntatt det minste, inkluderer fri bruk i hele Norden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FRI BRUK: Alle Netcoms Smart-abonnementer, unntatt det minste, inkluderer fri bruk i hele Norden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

 • Både Netcom og Telenor har sine egne apper, som viser deg hva månedens regning ligger på.
 • Netcom har en SMS-tjeneste kalt HINT. Ved å sende dette kodeordet etterfulgt av et beløp til 1989, for eksempel "HINT 300", kan du få en SMS hver gang forbruket ditt overskrider denne grensen.

 • Begge har SMS-er du kan sende for å se forbruket ditt den måneden. Send FORBRUK til 1989 om du er Netcom-kunde, eller SALDO til 1999 hos Telenor.
 • Også nettsidene til operatørene tilbyr oversikt over forbruket.

"Fri bruk i Norden"

CTRL gir deg norske priser på tale, data og SMS til, fra eller i Norden.

 • Telenor tilbyr tjenesten Ring Norden, som gir deg like vilkår når du ringer i og til Norden, for 9 kroner måneden.
 • Netcom har dette inkludert i sine Smart Basis-, Pluss- og Super-abonnementer.
 • Disse har ikke fri surfing i Norden, men tilbyr diverse surfepakker.
Slik bommet både Forbrukerrådet og politiet på prisen for sine telefonnummer

"Faktura på e-post"

One Call reklamerer med faktura per e-post, spesielt med tanke på svensker som jobber i Norge under kortere perioder.

 • Hos Netcom kan du bestille e-post-faktura ved å sende kodeordet EPF etterfulgt av e-post-adressen din til 1995.
 • Telenor tilbyr tilsynelatende bare efaktura, som også kan gi deg en varsel per e-post når de dumper ned i nettbanken din. Bestilling av efaktura og varslingen gjøres i nettbanken din.

"Trenger ikke norsk fødselsnummer/kredittsjekk"

Da man betaler et vanlig mobilabonnement på etterskudd, fordi operatøren ikke kan vite hvor mye du faktisk skal betale, kan de kreve at du finnes kredittverdig. Det betyr at det gjøres en kredittsjekk for å forsikre seg om at du blir ansett som en trygg betaler. Og for å få gjort en kredittsjekk, må du ha et norsk fødselsnummer.

PASSER DET FOR DEG?: One Calls CTRL-opplegg kan være smart for mange. Men du kan altså få mye av den samme funksjonaliteten hos andre operatører, også. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PASSER DET FOR DEG?: One Calls CTRL-opplegg kan være smart for mange. Men du kan altså få mye av den samme funksjonaliteten hos andre operatører, også. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


For å få CTRL hos One Call trenger du ikke å bestå noen kredittsjekk, da abonnementet forhåndsbetales. Dermed trenger du heller ikke norsk fødselsnummer.

Her har ikke Netcom og Telenor noen andre løsninger enn å kjøpe kontantkort.

Her får du svaret på hvorvidt det lønner seg å kjøpe mobil med abonnement og binding!

Trenger du CTRL?

Vi har ikke sett på prisen i denne artikkelen, da prisen ikke er hovedpoenget til CTRL. Men umiddelbart ser CTRL ut til å være billigere enn kontantkortene til Telenor og Netcom. Telenor sitt lar deg i praksis ikke surfe uten å kjøpe ekstrapakker, og tar en krone for hvert minutt du prater. Netcom sitt til 299 kroner måneden gir deg fri bruk, som One Call Full Pakke med CTRL, men to gigabyte mindre i inkludert data.

Poenget med artikkelen er altså å vise at du kan få kontroll hos andre operatører også, ikke bare hos One Call, da CTRL i praksis er en rekke sperrer satt i system. Sperrer som du trolig kan legge til abonnementet du allerede har med litt egeninnsats.

Samtidig: Kan du ikke få et vanlig mobilabonnement i dag, på grunn av kredittvurdering eller manglende fødselsnummer, kan CTRL være redningen for å unngå kostbare kontantkort. Men husk uansett å sjekke Telepriser.no først, da det har skjedd ting i markedet for forhåndsbetalte abonnementer de siste årene, blant annet på grunn av aktører som Xito.

Dette er en kredittvurdering – og slik kan du sjekke deg selv

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!