All trening er god trening, men bestemte treningsformer bør samtidig tilpasses alderen. Foto: colourbox.com
All trening er god trening, men bestemte treningsformer bør samtidig tilpasses alderen. Foto: colourbox.comVis mer

Tren riktig for alderen

Bør du trene pilates, kampsport eller golf? Det avhenger av alderen din.

Vi vet at et sunt kosthold og regelmessig mosjon er med på å danne grunnlaget for god helse og et langt liv. Det er imidlertid viktig å tilpasse type trening og treningsnivå med alderen. Det som gjelder når du er 20 passer kanskje ikke like godt når du blir 60.

Les også: Hva bør du trene?

- Jo eldre vi blir, dess viktigere er det at vi rører på oss, sier livsstilsprofessor og overlege Mai-Lis Hellénius til svenske Aftonbladet.

Hun legger til at en sunn livsstil bør være like selvfølgelig som å pusse tennene, og avslører at hemmeligheten ligger i å finne en balanse i hverdagen som funker for deg.

Nedenfor deler Hellénius sine anbefalinger om hva du bør legge vekt på for å opprettholde en sunn og frisk kropp livet gjennom.

20 årene:

- Tjueårs-alderen er eventyrets tid. Pass på å utnytte det også i treningssammenheng, råder hun.

 • Fokus:
  Våg å prøve nye ting, og tør å ta i et tak. Hva med å teste ishockey eller klatring? Ta noen sjanser, du har en sterk fysikk i denne alderen. Men husk at du ikke er udødelig, og at du kan pådra deg skader. Forsøk å danne et fysisk godt grunnlag, som du kan bygge videre på.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Kosthold:
  Ettersom du holder et høyt aktivitetsnivå, trenger du rikelig med kalorier, av den riktige typen vel og merke...

  Les også: Jeg kan ikke trene fordi...

 • Trening:
  Tren hva du vil, etter som helsen tillater det. Gjerne høyintensiv trening, og multisport. Foretrekker du en mer tradisjonell treningsform, er gode alternativer helsestudio, klatring, fotball, håndball, tennis, aerobics og kampsport.

  Man flytter gjerne hjemmefra i denne alderen, og skal lære å stå på egne ben. Nå legger du grunnlaget for dine livsstilsvaner, som du høyst sannsynlig vil bære med deg resten av livet. Sats på en sunn livsstil, det vil du få igjen for senere.

  30-årene:

  Når du har nådd tredveårene bør du få inn minst to og helst fire treningsøkter i uken.

 • Fokus:
  De fleste opplever dette tiåret som en tid hvor det er full rulle med karriere, stifting av familie og alt som hører med. Det synes ikke bestandig å være lett å klemme inn tid til trening, men det er desto viktigere å prioritere det. Kroppen begynner nemlig å endre seg i løpet av tredveårene, så det er kjempeviktig å holde formen ved like. Strekk godt ut etter trening!

  Les også: Best trening uten støy

 • Kosthold:
  I denne perioden av livet er det mange som opplever å få barn. Planlegger du å bli gravid er det spesielt viktig at du får i deg B-vitaminet folat. Det skal virke forbyggende på ryggmargsbrokk hos fosteret. Vitaminet finnes naturlig i nøtter, bananer, appelsiner og innmat.

 • Trening:
  En sterk kropp er i bedre stand til å takle fysiske og mentale utfordringer. Du må gjerne variere treningsformen, men pass på å trene styrke jevnlig. Yoga er et godt alternativ for travle småbarnsmødre og karrierekvinner. Coretrening, pilates og en rekke andre treningsformer kan dessuten fint utføres hjemme på stuegulvet, ved hjelp av en veiledende dvd.

  Det er i tredveårene at de fleste begynner å legge på seg. I snitt går både menn og kvinner opp cirka ett kilo per år. Vær imidlertid mer obs på midjemålet enn på vekten.

  40-årene:

  Du begynner kanskje å kjenne deg sliten i nakke, skuldre og rygg etter lange dager på jobb?

 • Fokus:
  Barna har blitt store, og du opplever for første gang på mange år å ha mer tid til deg selv. Du står kanskje på randen av overgangsalderen, og det krever at du fokuserer ekstra på treningen. Muskelveksten har begynt å avta, og det er kanskje viktigere enn noen gang før å trene styrke. Risikoen for benskjørhet minsker når du styrker musklene i kroppen.

  Les også: Slik skal du trene i høst

 • Kosthold:
  Pass på å spise regelmessig, så holder du blodsukkeret stabilt og unngår å stappe i deg godterier og raske karbohydrater. Er du ikke like aktiv som du en gang var bør du tenke på at forbrenningen kanskje heller ikke er helt på høyden.

 • Trening:
  Sats på å trene styrken og balansen, som fort kan bli dårligere i takt med økt alder. Yoga, pilates, qigong og dans er ypperlige treningsformer. Kampsport og ridning kan også anbefales.

  Nå har du nådd den gylne middelalder, og statistisk begynner vi da å røre oss mindre. Det er imidlertid nå du bør være ekstra opptatt av å holde deg i form, og et sunt kosthold samt rikelig med søvn er alfa og omega.

  50-årene:

  Pass på at du holder et sunt og variert kosthold. Du må gjerne fråtse i frukt og grønt!

 • Fokus:
  Du vil sannsynligvis kjenne behov for litt ekstra hvile etter en treningsøkt. Tiden du bruker på å hente deg inn igjen nå, er dobbelt så lang som da du var i tjue-årene. Tren med en god venn, da er det lettere å holde seg til programmet og i tillegg er det mye hyggeligere.

  Les også: Tren slik kroppen er

 • Kosthold:
  Nyt av livets goder, men vær bevisst på å spise variert. Det du spiser bør matche det du trener, og jo mindre du trener dess færre kalorier har du behov for.

 • Trening:
  Tren med ball! Det gir bedre styrke, balanse og koordinasjon. Vær spesielt nøye med å bygge opp muskelstyrken, for du er nå i en alder hvor skjelettet blir skjørere. Uansett - all trening er bra trening, og det viktigste er at du finner en aktivitet du trives med.

  I løpet av 50-årene skjer det ganske drastiske forandringer i kroppen, og er det noen gang du bør ta en helsesjekk, så er det nå. Magefettet øker, og fettverdien i blodet endres siden menstruasjonen uteblir. Man merker tydeligere at musklene blir svakere, så styrketrening er en god og viktig investering. Pass på å få i deg alle næringsstoffene du trenger, og beveg deg regelmessig.

  60-årene:

  Tren regelmessig, og minst to ganger i uken, for å opprettholde muskelstyrken!

 • Fokus:
  Det er viktig å lytte til kroppen, for å unngå overbelastning. Finn på morsomme aktiviteter med barnebarna, men kjenn etter hvor mye du orker. Det er svært individuelt.

 • Kosthold:
  Kroppen din trenger ekstra kalsium, et mineral som er nødvendig for å styrke skjelettet. Ettersom kroppen har behov for mye kalsium, kan skjelettet fort bli tynt og skjørt, så det er viktig med et høyt inntak for å forebygge benskjørhet. Kalsium finnes blant annet i melk, ost, meieriprodukter, laks, egg, bønner og nøtter.

  Les også: Denne testen avslører formen din

 • Trening:
  Dans, yoga, raske spaserturer, sykling, tennis, golf og svømming er utmerkede aktiviteter. Husk på å tøye ordentlig ut, og pass på å hente deg inn mellom øktene. Tren regelmessig, minst to ganger i uken, for å holde muskelstyrken ved like.

  Du nærmer deg nå pensjonistalderen med raske skritt, og du bør prioritere å holde deg i form. Påfallende nok viser en rekke studier at det motsatte ofte skjer, men faktum er at du bør røre mer på deg nå enn noen gang før.

  Har du begynt å få plager i ledd eller muskler, må du selvsagt tilpasse treningen etter det. Det beste er å rådføre seg med en profesjonell. Vær i bevegelse minst 30 minutter om dagen, og legg inn to økter med styrketrening i uken. Det er fint om du er mye utendørs, kropp og sjel har godt av sol og dagslys, og du får tilskudd av d-vitamin på kjøpet. Spis fet fisk, det gjør godt for hukommelsen.

  Kilde: Aftonbladet