Tren og bli mindre sulten

Vil du ned i vekt? Da anbefaler britiske forskere at du trener etter å ha spist.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For trening etter å ha spist kan bidra til vekttap ved å øke nivået av appetittregulerende hormoner, melder BBC. Takket være disse hormonene føler aktive mennesker seg mindre sultne etter å ha trent. Metthetsfølelsen vil vare helt fram til neste måltid, ifølge en studie.

Spis og drikk før, under og etter trening

I studien, som er utført ved Surrey University i England og Imperial College London, ble 12 normalvektige testpersoner gitt samme frokost. En time senere trente halvparten av dem i en time på en treningssykkel, og lå på 65% av makspuls, mens de andre satt i ro.

Etter det hadde begge gruppene mulighet til å spise så mye de ville i en time.

Trening forandrer apetitten
Det kom ikke som noen stor overraskelse at de som trente forbrente flere kalorier enn de som satt stille, henholdsvis 492 kcal og 197 kcal. Og når testpersonene ble gitt muligheten til å spise etterpå, spiste de som hadde trent mer enn de andre, henholdsvis 913 kcal og 762 kcal.

Men når også den forbrente energien ved trening ble tatt i betraktning, hadde de aktive personene et lavere netto inntak av kalorier, på til sammen 421 kcal mot 565 kcal hos de inaktive personene. Og mengden med hormoner som forteller hjernen at magen er mett, økte både under og umiddelerbart etter trening, hos de aktive personene.

- Selv om trening forbrenner kalorier, har vi tidligere vært bekymret for at personer spiser mer etter trening. Det vil gjøre vektreduksjon vanskelig. Men vår forskning viser at trening kan forandre appetitten, og hjelpe personer gå ned i vekt og unngå ytterligere vektøkning, som en del av en sunn og balansert livsstil, sier forsker Dr. Denise Roberston til BBC.

Visste du at søvnmangel kan gi økt appetitt?

Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Endocrinology. Ekspertene bak den anbefaler å være fysisk aktiv i minst 30 minutter per dag, fire eller flere ganger i uken.

Les også: Intervaller gir best trening

Interessant studie
Eksperter som har kommentert studien synes funnene er spennende.

- Det er en interessant studie, som viser at unge voksne spiser mer etter en treningsøkt enn når de ikke har trent. Likevel vil treningen gi en negativ energibalanse totalt og det er jo gunstig vektmessig, sier Kirsti Bjerkan, klinisk ernæringsfysiolog og helse- og treningspedagog ved Aker universitetssykehus, men legger til at det må tas høyde for at antall forsøkspersoner var 12, og at de var normalvektige, unge og ellers friske.

Britiske Dr. Ian Campbell ved Weight Concern er også positiv til funnene.

- Dette er en interessant studie. Pasienter rapporterer ofte om økt sultfølelse og at de spiser mer etter trening. Denne studien viser at selv om det totale kaloriinntaket er høyere, er resultatet en reduksjon i den totale energibalansen på grunn av treningen, sier Campbell.

Ifølge Bjerkan er det gunstig å spise cirka to timer før trening.

Tilfører energi og næring
- Da vil kroppen får tilført energi og næringsstoffer som kan nyttiggjøres under treningen, sier Bjerkan.

Hun legger til at mange kan oppleve problemer med mage og tarm hvis måltidet inntas for tett inntil treningsstart. Dette gjelder spesielt aktiviteter som inkluderer løp og hopp. I denne studien valgte de sykling, og da er risikoen for ubehag mye mindre.

Rådet til Bjerkan er å spise et variert måltid bestående av karbohydrat, protein og væske.

- I praksis kan dette være et brødmåltid med grovt/ekstra grovt brød med pålegg som kjøtt, fisk, halvfet ost eller frukt, alternativt litt kornblanding uten tilsatt sukker og gjerne med litt frukt/bær og melk/yoghurt eller et varmt måltid med for eksempel fullkornpasta og kjøtt/fisk/belgfrukter og grønnsaker. Eller en salat av fullkornpasta, grønnsaker, bønner eventuelt kjøtt eller fisk.

Også er det viktig å drikke, og vann egner seg jo til det meste, legger hun til.

Slik brenner du fett uten å trene