Treg mage? Her er hjelpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Treg mage? Her er hjelpen.
For å holde fordøyelsen i orden er det viktig at du mosjonerer og får i deg rikelig med vann og fiberrik mat. Her får du gode råd for hva du selv kan gjøre for å få fart på systemet

Av Bernt Rognlien

Symptomer på forstoppelse er sjelden tarm-tømming. Du kjenner at tarmen ikke er tømt, er oppblåst og uvel. Hva som er normal avføring, kan diskuteres. Man bør spise og mosjonere slik at man har daglig avføring, eller minimum 2-3 avføringer i uken.Eldre har avføring sjeldnere enn yngre mennesker.
Behandling

Generelle råd
Mosjoner regelmessig - alle former for trening og fysisk aktivitet er bra. Selv en daglig spasertur kan være nok, men legg gjerne inn noen ekstra øvelser for magemuskulaturen (få tips hos en fysioterapeut).

Drikk rikelig, gjerne 5-8 glass vann daglig. Start gjerne dagen med et glass vann.

Fiberrik mat som grønnsaker, frukt og bær og fullkornprodukter er bra. Start gjerne dagen med helkornsfloker, kli eller havregrøt med frukt, yoghurt, biola eller culturamelk.
Etabler gode avføringsrutiner, gå på do når du må. Undertrykk ikke signalene og lær ikke opp barn til å holde seg lenge.

Svisker inneholder rikelig med fruktsyrer som virker drivende. Hvis ikke det ovenstående rådene hjelper nok, kan du bruke svisker som legges i vann eller tas til frokostblandingen.

Loppefrø og Linfrø kan brukes på frokostblandingen, eller de kan svelges tørre med rikelig med vann så sveller de i tarmen.(1-3 ss 1-3 ganger daglig). Linfrø og loppefrø er fra naturens side forsynt med rikelig med slimceller på utsiden av skallet som gjør at de opptil 5 dobler sitt volum når de sveller i vann. De øker tarmvolumet og stimulerer dermed tarmen. De binder væske i tarmen og motvirker uttørring av avføringen og slimstoffene fungerer som glidemiddel. Ta 1-3 ss 1-3 ganger daglig.

Mekesyrebakterie tilskudd. Ubalanse i normal bakterieflora i tarm kan også føre til forstoppelse, da kan være svært effektivt å bruke produkter med melkesyrebakterier. Idoform, bioacidophilus, biola, culturamelk eller andre produkter som kan være med og normalisere avføringen anbefales sterkt. Unngå derimot søtmelk og sukkerholdig mat som på de fleste med forstoppelse virker ugunstig.

Kraftig forstoppelse kan behandles med klyster, f.eks. temperert(37 grader) 0,9% saltvann, eller klyster av mild kamille-te, eller tilsatt litt medisinsk grønnsåpe. Det finnes også spesielle tarmskyllingsklinikker. Ved langvarige plager med forstoppelse kan det være fornuftig å få renset tarmen på denne måte å få fjernet slagg og gammel avføring som kan ligge å produsere giftstoffer. Ikke sett for store mengder klyster av gangen eller bruk makt for å presse det inn så tarmen utspilles unødig.

Urter
Kraftige avføringsmidler laget av sennesblad, aloe eller frangula-bark er naturmidler som irriterer tykktarm og dermed virker avførende. De bør kun brukes i kort periode ved en kraftig forstoppelse for å skape passasje og ikke brukes regelmessig da det vil unødig irritere tykktarm. Avførende te kan du lage av sennesblad, kamille og fennikel, en ts av hver til 2 dl kokende vann. La det trekke i 10 minutter. 1-2 kopper om ettermiddag eller kveld vil gi tømming neste morgen. I en slik blanding vil kamille og fennikel dempe en del av den irriterende virkning sennes har. På apotek får du også OFA- avførende urtetabletter fra Frogner apotek som inneholder flere av disse kraftige avførende naturmidlene. Disse sterke avførende urtene må ikke brukes til gravide da de kan irritere livmor og øke faren for abort.

Magnesiumsalter som engelsk salt og glaubersalt (magnesiumsalter) er også kraftige avføringsmidler som virker raskt ofte bare noen timer etter inntak. Disse fås på apotek, doser som angitt på pakken.

Hva er normalt
Noen har avføring hver dag. Det kan være normalt å ha avføring hver andre eller tredje dag. Steinaldermannen spiste mye røtter, frø og fiberrik mat og mosjonerte mye for å finne maten. De hadde som medlemmer av enkelte afrikanske stammer kanskje avføring flere ganger daglig. Noen vil hevde at det er normalt og at det er forstoppelse hvis man ikke har daglig avføring. Vi går kontinuerlig rundt med omkring en kilo bakterier i tarmen og maten bør ikke få ligge for lenge å gjære eller rotne i tarmen.

Symptomer
Det strammer i magen , strammingen og smertene sitter mest på venstre side over nedre del av tykktarm og endetarm der tarminnholdet er tørrest og hardest.

Årsak
Lite mosjon, lite fiber i kosten og lite væske inntak slik at tarminnholdet tørker inn, er de viktigste årsaker til forstoppelse. Ubalanse i normal bakterieflora i tarm kan også føre til forstoppelse. Større mengder te eller medisiner som morfin, jerntabletter, flere blodtrykksmedisiner, vanndrivende og legemidler som brukes ved psykiske sykdommer kan gi forstoppelse. Hemorroider eller sprekker i endetarm gir smerter ved avføring å gjør at du kvier deg for å gå på do og derfor blir forstoppet. Stress, reiser og graviditet kan føre til forstoppelse. Andre sykdommer som kan føre til forstoppelse er kreft i tykktarm, polynevropati, parkinson sykdom og MS.

Når oppsøke lege
Ved forstoppelse som oppstår plutselig med eller uten smerter bør du oppsøke lege. Ved endret konsistens eller fasong på avføring, for eksempel hvis den blir tynnere/ blyant tykk eller spiss. Ved observasjon av friskt eller mørkt blod i avføringen.

Tilrettelagt av tomas almås for mozon.no 26.07.02