Foto: bes74/.sxc.hu
Foto: bes74/.sxc.huVis mer

Treåringer kan ha kronisk depresjon

Fagfolk trodde ikke det var mulig.

Grinete treåringer er et nokså vanlig fenomen, men i enkelte tilfeller kan selv barn i så lav alder lide av kronisk depresjon.

Depresjon er verst for helsa

Det viser en ny studie utført ved Washington universitet i St. Louis i USA. Forskerne fulgte 200 barn gjennom to år. 75 av barna hadde blitt diagnostisert med tung depresjon.

Les hele studien her

Langvarig depresjon

Etter to år var hele 40 prosent av de med diagnose fortsatt deprimerte. Depresjonen var altså kronisk, noe man tidligere ikke har trodd var en tilstand som kunne ramme så unge barn.

Barnepsykolog på boks

Tidligere forskning har antydet at om lag to prosent av amerikanske førskolebarn ved et tidspunkt opplever depresjon, men varigheten av denne ble antatt å være kort.

- Depresjonstilstander hos småbarn har vært et ikke-tema, fordi man har trodd at barn under seks år har vært for umodne til å pådra seg dette, sier forskningsleder og psykiater Joan Luby i en artikkel på nyhetsnettstedet Msnbc.

Barna som deltok i studien hennes gjennomgikk opptil fire undersøkelser av sin mentale helse gjennom de to årene studien varte.

Deppe-genet er avslørt

Dette ser du etter

Depresjon var mest vanlig hos barn hvis mødre også var deprimerte, og blant barn som hadde hatt en traumatisk opplevelse, som for eksempel en forelders død eller fysisk eller seksuelt misbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tegn på depresjon hos småbarn er følgende:

  • De ser triste ut selv når de leker.
  • Leken involverer ofte tema som død eller har andre mørke elementer ved seg.
  • Barnet kan ha langvarig dårlig appetitt.
  • Barnet kan ha søvnproblemer.
  • Barnet kan ha hyppige raserianfall som involverer biting, slag og spark.