Tre kalkulatorer kan spare deg for tusener

Det tar tre minutter å se om du kan spare mange tusen kroner på mobiltelefonabonnementet, strømregningen og banklånet ditt.

Det er ikke så vanskelig å skaffe seg informasjon om rentesatser i bankene, om strømprisene og om mobiltelefontakster. De publiseres jevnlig i aviser, blader og på fjernsyn. Men hvor er disse prisene den dagen du setter deg ned for å se om du kan spare inn litt på husholdningsutgiftene?

I DinSide ligger disse prisene alltid ute. Og det er nye priser: Vi har som mål at ingen skal ha mer oppdaterte prislister enn oss.

Ikke enkelt bare med prisliste

Selv om du finner prisene ett annet sted enn hos oss, og de er noenlunde oppdaterte, er det ikke så lett alltid å gjennomskue hvilket tilbud som er best for deg. For strøm er det for eksempel hele fire priser: Et fastbeløp og et forbruksavhengig beløp både for strømkjøpet og for overføringen.

Det lånet som har lavest rente er ikke alltid det billigste. Om banken krever høye gebyrer og du skal låne relativt lite penger, kan et lån med litt høyere rente falle rimeligere.

Mobiltelefonprisene er et rent villniss. Selv om det bare er et titalls abonnementer å velge mellom, har de alle innmeldingsgebyr, månedsavgift og forskjellige tellerskrittpriser til forskjellige tidspunkter og numre.

Se gjennom tåken!

For å gjøre det lettere for deg, har vi laget våre kalkulatorer. Her oppgir du behovet ditt og kalkulatoren finner billigste tilbyder. Om du også oppgir hvilken leverandør du bruker idag, beregner kalkulatoren hva du sparer på å bytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi tror dette vil være en aha-opplevelse for mange. Plutselig ligger hele markedet der på ett brett!

Fyll ut og bytt!

Selv om folk finner ut at de kan spare penger på å bytte for eksempel strømleverandør, er det svært få som gjør det. I DinSide tror vi det skyldes at folk er usikre på hvordan det rent praktisk gjøres. I alle kalkulatorer hvor det er relevant har vi derfor lagt inn et "bytteskjema".

Skjemaet fyller du ut på skjermen, skriver det ut, undertegner og fakser det eller sender det i posten til banken, e-verket eller mobiltelefonoperatøren. Så er byttet iverksatt!

Uavhengig av leverandørene

DinSide mottar prislistene som kalkulatorene opererer mot fra flere kilder. Boliglånskalkulatoren og Strømkalkulatoren mottar begge priser fra Norsk Familieøkonomi. Dette er en leverandør som også benyttes av blant annet alle A-pressens aviser, NRK og Dagbladet. Mobiltelefonkalkulatorens priser oppdaterer DinSide selv, ved jevnlige besøk på internettstedene til Telenor og Netcom.

Det er gratis å benytte DinSides tjenester. De tilbydere som er representert i prislistene betaler heller ingen ting for det. Ingen kan påvirke sin rangering i prislistene eller hvorvidt de er med (alle skal være med). Den eneste inntektskilden DinSide har, er fra de annonsene du ser i toppen og bunnen av hver side.

- Kan jeg tape på å bytte e-verk?

Av kalkulatorene og prislistene ser de fleste at de kan spare nokså store summer på å bytte leverandører. Men vil disse prisforskjellene vare? Vil den nye leverandøren sette opp prisen med en gang han har kapret meg som kunde, slik at jeg får hele bytteprosessen en gang til om kort tid?

Vi tror denne frykten er ubegrunnet. Særlig e-verkene har med vilje snakket litt uklart om risikoen ved å bytte strømleverandør, for å skremme deg fra å bytte. Denne risikoen eksisterer ikke! Om du etter en tid skulle få lyst til å bli kunde hos ditt lokale e-verk igjen, vil du få de samme betingelsene som andre nye kunder. De kan være verre eller bedre enn dem du har idag, men finner du dem urimelige går du jo bare til noen andre.

Det er over 60 strømleverandører i Norge som tilbyr strøm utenfor sitt eget, naturlige dekningsområde. De utgjør til sammen et marked, hvor det alltid vil bli tilbudt konkurransedyktige betingelser.

Langt flere burde benytte seg av det! I korthet tror vi alle hadde fått rimeligere strøm om langt flere byttet leverandør. Få gjør det idag, og e-verkene har det stort sett for godt. Prøv derfor Strømkalkulatoren.

(Mer om strømmarkedet kan du finne i Strømskolen).

Ingen mobilrisiko

Prisene for mobiltelefoni er ikke styrt av været, slik strømprisene er, eller konjunkturene, slik renten kan være. Man kan ikke oppnå slike spekulasjonsgevinster i mobiltelefonmarkedet og det finnes rett og slett ikke en eneste god grunn til ikke å bytte abonnement om Mobiltelefonkalkulatoren viser at man bør gjøre det.

Og hvis du bør bytte abonnement, kan du like godt gjøre det nå med det samme. Akkurat nå! Denne skribenten har skiftet operatør. Det nye abonnementet var i drift etter én time.

(Mer om mobiltelefoni kan du lese om i Teleskolen).

Bare bankgebyret å tape

Bankene kunne jo lokke deg til seg med billige renter, og så ved første anledning satt dem opp. Dermed hadde du tapt etableringsgebyret om du måtte bytte én gang til. Nytt tinglysningsgebyr måtte du gjerne betale også.

Tidligere opererte bankene på denne måten, men nå er det mer uvanlig. Alle bankkunder får idag minst de betingelser som står i prislisten. Et unntak er den gode pruter, som kan skaffe seg et billigere lån. Men etter noen måneder er gjerne også den gode pruter tilbake på vanlige vilkår igjen.

Om bankene skulle begynne å kjøre prisene opp og ned uten hensyn til markedet rundt dem, ville de temmelig raskt mistet kundene. Derfor kan du regne med at den banken som er billigst idag også vil være billigst en periode fremover. Ofte lenge nok til at du i det minste har spart inn flytteomkostningene.

Tar hensyn til gebyrene

Boliglånskalkulatoren er kanskje ikke av de enkleste å bruke, men den er vår mest avanserte kalkulator så langt. Ikke bare kan du beregne lån "alle veier", kalkulatoren sammenlikner også med din nåværende långiver.

I denne sammenlikningen tar den hensyn til at du må betale etableringsgebyr hos ny långiver, men ikke hos den du allerede har lån i.

Kalkulatoren tar også med termingebyrene i beregningen. Den skulle således fortelle deg på kronen hva lånet koster, og hva du sparer på å bytte.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.