Tre ganger så dyr mobilsurf i Norge

Det koster tre ganger så mye å surfe på mobiltelefon i Norge som i Sverige og Danmark.

Det er mange teleselskaper i Norge, men dårlig konkurranse trekkes av Forbrukerrapportens kilder frem som den viktigste årsaken til at det koster tre ganger så mye å surfe med mobiltelefonen her som i Sverige og Danmark.

Tele2 over hundre ganger så dyr

Til dels er det de samme selskapene som opererer med mye høyere priser i Norge enn i nabolandene. Tele2 opererer i begge land. Om vi benytter kallulatoren på netttedet, får vi oppgitt at 1.000 megabyte data vil koste oss 8.080 norske kroner. I Sverige selger det samme selskapet en pakke med 1.000 megabyte data for 89 SEK, eller rundt 70 norske kroner. Her er prisen altså 70 øre/mebgabyte, eller 1/120 av prisen i Norge.

Tele2s norske nettsted: Åtte kroner per megabyte data er ikke dyrest i markedet, men det er mer enn hundre ganger dyrere enn det samme selskapet tar i Sverige.
Tele2s norske nettsted: Åtte kroner per megabyte data er ikke dyrest i markedet, men det er mer enn hundre ganger dyrere enn det samme selskapet tar i Sverige. Vis mer


Også Telenor opererer i våre naboland. I begge landene kan du abonnere på fri bruk av mobilt internett. Det koster 499 kroner i Norge, men i Danmark koster en pakke med 10.000 Megabyte 199 danske kroner måneden.

Dyr infrastruktur

I sine kommentarer til Forbrukerrapportens undersøkelse, sier teleselskapene uten nett at høy nettleie fra Telenor og Netcom gir høye priser: - Tele2 holder på å bygge ut eget nett i Norge, og vi regner med at det vil føre til lavere priser på sikt, sier administrerende direktør i Tele2 Norge til avisen. Han håper å ha eget nett i drift i 2010.

Manglende konkurranse

Hos Netcom og delvis hos Telenor trekkes manglende konkurranse frem som en årsak. Det kan virke pussig at det skal være lite konkurranse, men det er bare to nett. De to netteierne holder igjen på prissiden.

Det er en vanlig observasjon at det ikke blir tilstrekkelig konkurranse med bare to tilbydere, slik vi har sette i mobiltelefonmarkedet før det ble åpnet for virtuelle tilbydere og slik vi så i flymarkedet da vi hadde SAS og Braathens.

Det behøves derfor flere nett. Utbyggingen til Network Norway er i det uvisse, mens Tele2 hevder å ha et eget nett på gang.

I Sverige er det allerede konkurranse også på nettsiden, og dette forklarer nok den store prisforskjellen.

Lite og mye surfing

Forbrukerrapporten har laget følgende pristabell over prisene i Norge og Sverige:

Tele2 Telenor
Norge Sverige Norge Danmark
Lite surfing kr 249 kr 83 kr 499 kr 122
Mye surfing kr 489 kr 159 kr 499 kr 184