Tre fiskeoljer på fy-listen

Tre fiskeoljer er kommet på fy-listen til Statens Næringsmiddeltilsyn etter en test av dioksin- og PCB-innholdet. Verdiene er langt over EUs grenseverdier, og kan gi varige helseskader. 12 fiskeoljer slipper gjennom SNTs nåløye.

Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er tiden for tran og andre fiskeoljer, men pass på. I en test Mozon.no har fått tilgang til er 15 marine oljer fra helsekostbutikker i Oslo blitt analysert for å finne ut hvor mye dioksiner og PCB det er i dem, og i tre av oljene er dioksinverdiene langt over EUs grenser.

Hvis man får i seg for mye PCB eller dioksiner kan man få forstyrrelser i hormonbalansen og nervesystemet, redusert formeringsevne, nedsatt immunforsvar og utvikling av kreft, i følge SNTs nettsider.

De tre oljene som har for høyt dioksininnhold er ”Medisintran” fra Europharma, ”Selolje” fra Fennomer Norge og ”Ecomer” fra Natumin Pharma.

Verdiene ble oppgitt i pikogram toksiske ekvivalenter per gram vare (1 picogram=0,000 000 000 001 gram). Dette er den vanlige måten å oppgi innholdet av dioksiner og PCB i matvarer på.

EUs grenseverdi for dioksiner per gram fiskeolje er 2 picogram.

Dioksinverdiene i oljene som antagelig blir tatt av markedet er fra 4,69 til 5,57 picogram, altså nesten tre ganger så høyt som tillatt.

Det er ikke satt noe grenseverdi for PCB ennå. Grenseverdier for PCB i mat skal inkluderes i regelverket innen utgangen av 2004.

Teknisk direktør Svein Moesgaard i Skandinavias største fiskeoljeprodusent, Pharma Nord mener dette ikke er noe å bekymre seg for. Virksomhetens produkt Bio-Marin Pluss er i testen plassert i gruppen Oljer med middels nivåer .

Moesgaard sier i en pressemelding at man i følge denne testen får i seg litt over ti picogram toksiske ekvivalenter dersom man tar fire Bio-Marin-kapsler om dagen.

I følge en rapport som ligger på SNTs nettsider aksepterer man et inntak på 300 picogram om dagen, altså 30 ganger mer enn i fire kapsler Bio-Marin pluss.

Mozon.no, 30.10.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer