Tre av ti nordmenn vil betale håndverkeren svart

Kan skattefradrag for oppussing være løsningen?

Akkurat rørleggere er det mindre populært å betale svart. Kanskje er det frykten for vannskader og avkorting på forsikringen som får oss til å betale momsregningen? Foto: ALL OVER PRESS
Akkurat rørleggere er det mindre populært å betale svart. Kanskje er det frykten for vannskader og avkorting på forsikringen som får oss til å betale momsregningen? Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse utført av Norstat på vegne av Finn oppdrag viser at 28 prosent av de spurte har betalt, eller vurderer å betale, håndverkeren svart. Bare halvparten av oss vurderer det som uaktuelt å betale svart. Kvinner er mer skeptiske enn menn. Mens 23 prosent av kvinnene oppgir at svart betaling kan være aktuelt, svarer 33 prosent av mennene det samme.

Betaler du under bordet kan det få store økonomiske konsekvenser dersom det svarte oppdraget skjærer seg. På tross av dette, og øvrige ulemper, er det altså mange som tar risikoen.

Les også: Spar tusenvis i løpet av et par timer

Noen bransjer skiller seg ut

Når nordmenn benytter svart arbeidskraft er ikke uvesentlig hvilket håndverk det er snakk om. Ifølge Norstat-undersøkelsen er det malearbeid (36 prosent), snekker- og tømrerarbeid (35 prosent) samt grovarbeid (34 prosent) som kommer på topp i oversikten over hvilke tjenester vi i størst grad kjøper svart.

I motsatt ende finner vi rørleggerarbeid (12 prosent) og elektrikerarbeid (14 prosent). Totaloppussing er det bare tre prosent som drister seg til å gjøre med svart arbeidskraft. Ved totaloppussing er det strengere krav knyttet til eksempelvis søknadsprosessen, noe som kan forklare hvorfor flesteparten velger å betale hvitt for slike jobber.

Laila Dahlen i Finn oppdrag tror ikke nordmenn forstår konsekvensene av å bruke svart arbeidskraft. Foto: Finn.no
Laila Dahlen i Finn oppdrag tror ikke nordmenn forstår konsekvensene av å bruke svart arbeidskraft. Foto: Finn.no Vis mer


− Male-, snekker- og grovarbeid er nok arbeider hvor mange nordmenn ikke tenker på at man bør være kvalifisert for å kunne gjøre en god jobb, og hvor konsekvensene ikke blir like store som hos visse andre håndverkergrupper. Ved rørlegger- og elektrikerarbeid kan konsekvensene potensielt bli langt dyrere i form av vann- eller brannskader. Likevel er det overraskende mange som også her kan tenke seg å betale svart, mener Laila Dahlen, direktør i FINN oppdrag.

Les også: SMS-svindel hos Finn.no

Store konsekvenser

Men det er ikke bare dårlig håndverk som kan gi baksmell ved bruk av svart arbeidskraft.

− Vi tror mange nordmenn ikke er klar over hvilke konsekvenser det kan få dersom en skade oppstår. Blant annet kan konsekvensene være bortfall av garanti og klagerett eller at forsikringsselskapet ikke betaler for reparasjon. Når man betaler svart står man dessuten selv med arbeidsgiveransvaret dersom håndverkeren faller ned fra en stige eller blir sykemeldt, sier Dahlen.

Pusse opp? Her finner du best boliglånsrente

Lite betalingsvillige

Planlegger du en rundvask av huset nå før ferien. Da kan du få noen til å gjøre det for deg uten at du må betale skatt. Foto: Colourbox
Planlegger du en rundvask av huset nå før ferien. Da kan du få noen til å gjøre det for deg uten at du må betale skatt. Foto: Colourbox Vis mer


Fire av ti nordmenn pusser opp boligen i løpet av året ifølge Finn oppdrag. Men betalingsviljen er det verre med. På spørsmål om hva som skal til for at man i større grad tar i bruk hvitbetaling til håndverkere, svarer 41 prosent at håndverkere må tilby rimeligere tjenester.

35 prosent oppgir at norske myndigheter må innføre skattefradrag for kjøp av tjenester til hjemmet. Nordmenn vil altså ha skattefradrag for å betale skatt.

Det kanskje ikke alle vet, er at nordmenn har muligheten til å kjøpe private tjenester for inntil 60.000 kroner i året skattefritt. Her er det imidlertid flere vilkår som må være oppfylt.

Svenske tilstander

Skattefradrag for håndverkstjenester er innført som et såkalt ROT-fradrag (reparasjon, ombygging og tilbygging) i Sverige. Tilsvarende fradrag finnes også for rengjøring, underhåll og tvätt, da under navnet RUT-fradrag. NRK melder om at ordningen har redusert bruk av svart arbeid i Sverige betraktelig. Tilsvarende fradrag i Norge er foreslått fra flere hold.

Det svenske ROT-fradraget fungerer slik at man kan trekke av halvparten av lønnskostnadene til de som utfører oppdraget hos deg (inntil 50.000 kroner per år). Materialkostnader kan ikke trekkes fra før boligen eventuelt selges (se mer om beskatning under).

– I Sverige har denne ordningen ført til at holdningene er betydelig endret. I 2008 opplevde 45 prosent av bedriftene å bli spurt om å gjøre svart arbeid. Tilsvarende tall i dag er tre prosent. Byggenæringen i Sverige melder om at svart arbeid så og si har forsvunnet. Byggenæringens Landsforening (BNL) er derfor positive til ROT-fradrag i tillegg til at myndighetene øker kontrollene, sier Jon Sandnes, administrerende direktør i BNL i en pressemelding.

Les også: Tredobbelt gjeldsfradrag for ferieboliger i utlandet

Skatter av gevinsten

I Sverige ser imidlertid boligbeskatningen helt annerledes ut. Våre naboer i øst må nemlig skatte av verdistigningen når de selger sin bolig, uavhengig av hvor lenge de har bodd i boligen.

– Når man selger boligen sin i Sverige, skatter man av hele gevinsten. Man drar av den opprinnelige kjøpesummen og eventuelle kostnader man har hatt til ombygging av boligen (nybygg, tilbygg, ombygging). I tillegg kan man trekke fra kostnader til reparasjoner man har gjort de siste fem årene. Utlegg som man har fått ROT-fradrag for kan ikke trekkes fra på nytt. Deretter skatter man 22 prosent av nettogevinsten om man bor selv i boligen. For eiendom man ikke bor i selv er skattesatsen 27 prosent, forklarer Monica Hamlin, skattehandläggare i det svenske Skatteverket til DinSide.

Ønsker du innføring av ROT-fradrag, dersom det også betyr at du må skatte av gevinsten ved boligsalg? Si din mening i kommentarfeltet under.

Flere ferske saker fra DinSide Økonomi finner du her

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!