<b>MER LØNN OG MER FRI:</b> Nordmenn flest kan forvente høyere lønn i 2013. Bruker du den økte kjøpekraften på flere reiser, får du dessuten ekstra drahjelp av en sterk norsk krone.  Foto: Per Ervland og Colourbox/Kim Jansson
MER LØNN OG MER FRI: Nordmenn flest kan forvente høyere lønn i 2013. Bruker du den økte kjøpekraften på flere reiser, får du dessuten ekstra drahjelp av en sterk norsk krone. Foto: Per Ervland og Colourbox/Kim JanssonVis mer

Tre av fire tror på lønnsøkning i 2013

– Og nesten alle bransjer blir dratt opp.

En undersøkelse fra bemanningsselskapet Randstad viser at 74 prosent av norske arbeidstakere fikk lønnsøkning i 2012. Enda litt flere, 78 prosent, forventer ytterligere lønnsøkning i 2013. I Europa er det bare svenskene som er mer optimistiske enn oss nordmenn.

Mye tyder på at optimistene vil få rett.

Øker mest i nord

Det er svenskene som i størst grad fikk påslag på lønnen i 2012. 76 prosent svarer at de fikk lønnsøkning i fjor, og 80 prosent har tro på økning i år.

– Det er en gjennomgående trend i hele undersøkelsen at arbeidstakere i Norge og Sverige er mest positive, optimistiske og forventningsfulle til egen lønn. Det er naturlig at vi også har sterkest tro på videre lønnsøkning. Arbeidstakere i land i Nord- og Vest-Europa, som i liten grad er rammet av den økonomiske krisen i Europa, får mer i lønn og venter seg også bedre tider fremover, sier Camilla Grana, daglig leder i Randstad, i en pressemelding.

Les også: Nyttårsforsettet som får lommeboka til å juble

Nesten alle bransjer dras med

Det er ikke overraskende olje- og gassektoren som er en av de sterkeste motorene i norsk økonomi. Det er også på Vestlandet at arbeidsledigheten er lavest. Likevel er det langt fra bare ansatte i olje- og gassbransjen som kan se frem til lønnsøkning i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Olje- og gassektoren går godt, så der kan de ansatte regne med god lønnsvekst. Men også ellers i økonomien kan en regne med at lønnsveksten blir klart høyere enn prisveksten. Kombinert med fortsatt lave renter, vil mange faktisk få enda bedre råd i 2013, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til DinSide.

På grunn av en sterk norsk krone og sviktende etterspørsel fra det internasjonale markedet er det ansatte i eksportbedrifter som går et mer usikkert år i møte. Det er også i tradisjonelle industrifylker som Telemark og Østfold at arbeidsledigheten er høyest.

Les mer om hvordan din økonomi vil se ut i 2013: Et jubelår – men hva betyr det egentlig for deg?

Legg ferien til Sør-Europa

Ikke overraskende er det ansatte i landene sør i Europa som hadde lavest lønnsøkning i fjor. Hellas ligger suverent lavest, her er det bare 8 prosent av de spurte i undersøkelsen som fikk lønnsøkning i 2012. Bare 14 prosent tror på økning i 2013.

– I Hellas har de satt velstandsøkningen på vent. Det er en dramatisk annerledes situasjon i Sør- og Øst-Europa enn vi har her i nord, sier Grana.

Ønsker du å hjelpe økonomien i de hardest rammede landene, kan du legge ferien til eksempelvis Hellas eller Spania. Den sterke norske kronen gjør det ekstra lønnsomt å feriere utenlands i år, og dessuten er det full pott på feriedagene i 2013