<strong><b>OFFENSIV:</strong></b> Denne journalisten fikk om lag 24 prosent avkastning på pensjonskapitalen i fjor.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OFFENSIV: Denne journalisten fikk om lag 24 prosent avkastning på pensjonskapitalen i fjor. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Tre av fire taper hundretusener

Går glipp av høy avkastning på pensjonen med moderat risikoprofil.

Publisert
Sist oppdatert

I disse dager mottar du en årsoppgave fra pensjonsleverandøren din. Her bør særlig du som har innskuddspensjon følge med i timen.

Velger du «feil» risikoprofil, kan du nemlig tape flere hundre tusen i fremtidig pensjon.

Likevel har 76 prosent ikke endret hvordan egen innskuddspensjon investeres, ifølge en undersøkelse utført av RESPONS for SpareBank 1.

Les også: Ikke sett for mye penger på sparekonto

Kunden kan bestemme

I en innskuddspensjonsavtale settes det av 2-8 prosent av lønnen din inn på din pensjonssparekonto. Vel inne på din konto, er det opp til deg hvor mye risiko du vil utsette disse pengene for.

500.000 ansatte i privat sektor har minimumsavtalen på to prosent og har ikke en veldig fet pensjonsutbetaling å se frem til. Desto viktigere er det å velge riktig risikoprofil på sparingen. Er det lenge igjen til pensjonsalder, kan du godt ta litt mer risiko.

Men høyere risiko passer slett ikke for alle. Høy risiko betinger også muligheten for et høyere tap. DinSide har tidligere beskrevet hvordan du går frem for å finne risikoprofilen som passer for deg

Pensjonsøkonomens anbefaling

- Det er viktig at du har en god porsjon aksjer i pensjonssparingen for å få en bra pensjon i fremtiden, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1.  Foto: SPAREBANK 1
- Det er viktig at du har en god porsjon aksjer i pensjonssparingen for å få en bra pensjon i fremtiden, sier Kristin Myrmo, pensjonsøkonom i SpareBank 1. Foto: SPAREBANK 1 Vis mer


Hvordan avtalene fungerer, og hva de heter, vil variere noe fra selskap til selskap. Pensjonsøkonom, Kristin Myrmo, i SpareBank 1 foreslår en avtale som justeres i takt med alderen:

- Jeg anbefaler en alderstilpasset portefølje med 100 prosent aksjer frem til 40 års alder og deretter en nedtrapping av aksjeandelen, sier hun.

En alderstilpasset portefølje gir deg trygghet fordi forsikringsselskapet passer på at risikoen trappes ned når du nærmer deg pensjonsalder.

- Nedtrappingen av aksjer er viktig for å hindre at pensjonsbeholdningen blir mindre i et aksjemarked som tilfeldig svinger nedover en periode, påpeker Myrmo.

Les også: Dagens unge må jobbe fire år lenger

Tre av fire taper penger

Selv om kunden kan bestemme over sine egne penger, er det altså de færreste som benytter seg av denne muligheten.

DinSide har tidligere skrevet at noen få tastetrykk kan øke pensjonen din med 400.000 kroner. Så hvorfor gjør man ikke det?

<strong><b>VET IKKE:</strong></b> Et landsrepresentativt utvalg på 1.057 personer har svart på hvordan de forholder seg til egen pensjon. I dette spørsmålet svarer de som ikke har endret på sin pensjonsavtale.   Foto: RESPONS / SPAREBANK 1
VET IKKE: Et landsrepresentativt utvalg på 1.057 personer har svart på hvordan de forholder seg til egen pensjon. I dette spørsmålet svarer de som ikke har endret på sin pensjonsavtale. Foto: RESPONS / SPAREBANK 1 Vis mer


Bare 14 prosent svarer at dette skyldes egen risikoaversjon. Hovedvekten av svarene knytter seg til uvitenhet om hvorfor man bør og hvordan man endrer pensjonsavtalen. Hos de fleste pensjonstilbydere er dette svært enkelt.

Da denne journalisten byttet fra balansert til offensiv pensjonsavtale, gikk jeg frem slik (tilsvarende hos din leverandør):

  1. Logget på nettsiden til selskapet med BankID fra egen bank.
  2. Gikk til pensjonsavtale fra nåværende arbeidsgiver.
  3. Trykket på fondsbytte.
  4. Valgte nytt fond og bekreftet ordren.

Det er med andre ord ingen unnskyldning for ikke å endre på pensjonen din. Gjør det i dag!

Flere råd om pensjon og sparing finner du hos DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer