Traumer kan skade barnehjernen

Traumatisk stress etter sterke hendelser kan skade barns hjerner, viser en ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hippocampus er en hjernestruktur som er involvert i hukommelse og læring. I en pilotstudie av 15 barn oppdaget forskerne at denne strukturen var mindre hos de med diagnosen post-traumatisk stressyndrom (PTSD).

Barna hadde PTSD som et resultat av fysisk, psykisk eller seksuelt misbruk, ifølge førsteforfatter Victor Carrion og hans kolleger ved Stanford University Medical Center.

Noen hadde fått diagnosen etter å ha vært vitner til vold eller opplevd langvarig atskillelse eller tap.

Sliter du med PSTD? Blodtrykksmedisin kan være løsningen: Les mer her:

Stresshormon

- Dette er en viktig artikkel. Den gir en veldig sterk pekepinn på at traumer forårsaker endringer i hippocampus. Det er det motsatte av hva jeg og noen andre har tenkt, nemlig at en mindre hippocampus er en risikofaktor mer enn en konsekvens, sier stressforsker Robert Murison ved Universitet i Bergen.

- Det er imidlertid viktig å understreke at denne studien gjelder barn. Hos voksne kan det være annerledes.

Studien, som har stått på trykk i tidsskriftet Pediatrics, viste også at barna hadde høyere nivåer av stresshormonet kortisol, som har vist seg å drepe hippocampus-celler i dyr. En mindre hippocampus kan igjen føre til at barnet får mer angst og at evnen til å takle stress blir dårligere.

Dette kan gi en ond sirkel: Mye kortisol skader hippocampus, noe som igjen øker angstfølelsen, skriver BBC på nett.

Les også: Slår alarm om psykisk helse:

Ekstremt stress

Carrion understreker at stresset må være ekstremt for å kunne skade hjernen. Han mener det nå blir viktig å forstå hvorfor noen barn er mer mottakelige for stress enn andre, og hva de langvarige effektene av ekstremt stress er.

Ekspertene vet allerede at en persons gener og miljø spiller en rolle, og at det å ha PTSD som barn øker risikoen for depresjon og angst i voksen alder. Det er anslått at opptil 1 av 10 kan utvikle PTSD på et eller annet tidspunkt i livet.

Forskerne understreker at det nå trengs mer forskning for å få bekreftet resultatene.
- Det store spørsmålet er hvorvidt en mindre hippocampus er en risikofaktor for PTSD eller en konsekvens av PTSD, sier Joe Herbert, professor i nevrovitenskap ved Cambridge University.

Har du tykk hjerne? Da kan det være at du blir mindre redd enn andre:

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!