Tran ikke sunt likevel?

I over 20 år har legene bedt oss om å spise mer fisk og ta tran for hjertets skyld. De kan ha tatt feil. Omega-3 har ingen klar effekt mot hjerte- og karsykdommer, konkluderer britiske forskere.

De har gjort en systematisk gjennomgang av 89 forskjellige forskningsartikler om effektene av omega-3 i en såkalt metastudie, og resultatet er publisert i tidsskriftet British Medical Journal.

Den overraskende konklusjonen er at mennesker som får i seg omega-3, enten gjennom vanlig kosthold eller via kosttilskudd, ikke lever lenger enn andre. Forskerne finner heller ingen klar effekt mot hjerte- og karsykdommer, og ingen klar effekt på kreft, skriver forskning.no.

Mange ernæringsforskere er skeptiske til kosttilskudd, men én ting trodde vi forskningen hadde slått fast: At tran er sunt, at fiskeoljen kan redusere blodtrykk og kolesterol, og virke forebyggende mot hjerteinfarkt.

Den nye rapporten sier nemlig nesten det motsatte. Til tross for mye forskning på temaet, er det vanskelig å påvise klare positive effekter av omega-3.

- Jeg er veldig skeptisk til kosttilskudd, men jeg har sagt at det er tre ting vi vet er bra, og det er omega-3 og D-vitamin, i tillegg til folsyre til gravide kvinner. Jeg har ikke forandret syn på grunnlag av denne ene studien. Jeg vil lese denne artikkelen skikkelig, og vurdere den i forhold til den kunnskapen jeg har fra før, sier professor Christian A. Drevon ved Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo til forskning.no. (©NTB)

Tidligere studier viser derimot at tran hjelper mot smerter i ryggen.

 

Mozon.no, 28.03.2006