Tran: Gulper du av det?

Da er du ikke alene. Men hva hjelper - egentlig?

En vanlig årsak til sure oppstøt er at lukkemekanismen mellom magesekken og spiserøret er for slapp. Foto: colourbox.com
En vanlig årsak til sure oppstøt er at lukkemekanismen mellom magesekken og spiserøret er for slapp. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du holder for nesa, dytter skjeen med flytende omega-3 inn i munnen og svelger raskt, samtidig som du får noen raske rykk i kroppen. Det smaker ikke godt, men nå er det gjort, og du har gjort et av dagens tiltak for å bevare god helse.

Problemet er bare det at du kan bli minnet om den vonde smaken igjen og igjen utover dagen.

37 prosent sier de får sure oppstøt når de tar omega-3 produkter, ifølge en undersøkelse Synovate har utført på vegne av Möller’s.

Undersøkelsen viser også at dette er et større problem for kvinner enn for menn: 50 prosent av kvinner sliter med sure oppstøt, mens 25 prosent av menn sier opplever dette.

Problemet med sure oppstøt knyttet til omega-3 produkter er størst for alderssegmentet 25-39 år, hvor 47 prosent opplever å få sure oppstøt.

- Resultatene fra undersøkelsen overrasker oss noe. Vi forventet ikke at så mange sliter mer sure oppstøt når de spiser omega-3, sier Ida Claesson, Brand Manager i Axellus, selskapet bak Möller's tran.

Heldigvis finnes det måter å unngå disse sure øyeblikkene på.

Les også: Høysesong for sure oppstøt
Slik unngår du halsbrann

Gulping

Får du sure oppstøt når du tar omega-3? (Avsluttet)
Ja, jeg plages med dette.(41%) 235
Noen ganger. (29%) 165
Nei, det har aldri hendt. (22%) 126
Jeg tar ikke omega-3.(9%) 50
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Råd mot sure oppstøt

Her er noen tips som kan redusere risikoen for fiskesmak i munnen:

 • Noen mener det hjelper å ta omega-3 sammen med et glass melk, som vil nøytralisere magesyren
 • For noen hjelper det å spise samtidig som omega-3 inntas, men dette funker ikke for alle.
  - Det er viktig å bruke passe dose; 1 barneskje (5 ml). Dessuten er det lurt å ta tran til et måltid. Da blir gulpingen mindre, skriver ernæringsprofessor Christian Drevon i et nettmøte på VG Nett. Det finnes imidlertid ingen undersøkelser på hva slags mat som er best å spise.
 • For noen hjelper det å gå vekk fra tran. - Jeg sluttet på tran etter at jeg ble drittlei av å gulpe tran hele dagen. Går på Superba Krill Oil nå og har ingen gulping, står det i et debattinnlegg på E24.no. - Jeg synes at noe av det beste med krillolje er at jeg ikke gulper tran hele dagen, står det på Urtesenteret.no.
 • Unngå å drikke varm drikke som løser opp kapslene raskere umiddelbart etter inntak, er et tips som gis på Treningsforum.no.
 • Hva er ditt tips for å unngå sure oppstøt når du tar omega-3? Send oss ditt tips , eller del det i debatten under artikkelen.

  I forbindelse med undersøkelsen er Möller’s nå ute med et nytt kapselprodukt som løser seg opp i tarmen, og ikke i magesekken. Det garanteres at brukeren ikke vil få sure oppstøt.

  En vanlig årsak til sure oppstøt er at lukkemekanismen mellom magesekken og spiserøret er for slapp.

  Det anbefales at minst 1 gram omega-3 må inntas daglig dersom det skal ha helseeffekt.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer