Tran fortsatt like sunt

- Tran er fortsatt like sunt for spedbarn, sier doktorgradsstipendiat Gry Hay ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo.

Tran fortsatt like sunt

- Tran er fortsatt like sunt for spedbarn, sier doktorgradsstipendiat Gry Hay ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo.

En artikkel i Tidsskrift for Den norske lægeforening om blant annet enkelte fettsyrers betydning for friske, fullbårne spedbarns utvikling av syns- og hjernefunksjoner, er blitt tolket til at tran kanskje ikke er så helsebringende som man før har antatt.
Gry Hay leder en arbeidsgruppe av eksperter nedsatt av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF) som har sett på betydningen av tran for spedbarn i forbindelse med revisjon av SEF's spedbarnsanbefalinger. Anbefalingene vil være klare i november.

Barn bør få vitamin D
- Spedbarn bør få vitamin D-tilskudd, helst i form av tran, fra fire ukers alder.Uten tilskudd kan mange spedbarn få for lite vitamin D. Mangel på vitamin D kan i verste fall føre til engelsk syke (rakitt), sier Hay til

- Morsmelk inneholder lite vitamin D, og vitamin D dannes i utilstrekkelige mengder i huden fordi vi i Norge har lite sollys i store deler av året, legger Hay til.

Viktige byggestener

- Hovedgrunnen til at norske ernæringsmyndigheter anbefaler tran for spedbarn, er at tran er vår beste kilde til vitamin D. Bruk av tran fra spedbarnsalder vil også legge grunnlag for en god kostvane videre. I tillegg inneholder tran lange flerumettede fettsyrer. Lange flerumettede fettsyrer er viktige byggestener i hjernen og nervesystemet. Disse fettsyrene finnes i morsmelk og også i tran, sier Hay.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Silje Stavik mozon.no 19.09.01