Vil ikke bankene at vi skal få tak i de beste aksjefondene? Foto: Per Ervland
Vil ikke bankene at vi skal få tak i de beste aksjefondene? Foto: Per ErvlandVis mer

Tøv fra Skandiabanken

Vil ikke gi deg billige fond.

Av Lars Haakon Søraas

Det er ikke lett å finne god informasjon om indeksfond og andre lavkost sparealternativer i Norge. Markedet for indeksfond og ETFs er kort og godt underutviklet. Som trofast kunde i Skandiabanken, som jo har profilert seg som en lavkostbank, tenkte jeg kanskje de hadde et utvalg av indeksfond som deres kunder kunne velge mellom. Men der tok jeg feil.

Tøv fra Skandiabanken

At Skandiabanken ikke tilbyr ett eneste indeksfond blant sitt assortiment av 269 (!) fond, er overraskende for en bank som til de grader har gått ut og profilert seg som billigbanken. Forklaringen en av Skandiabankens medarbeidere prøvde å gi da jeg via Skandiabankens chattefunksjon (banken skal ha ros for å ta i bruk nye kanaler for kundeservice) spurte ham hvorfor de ikke hadde indeksfond var ikke bare overraskende, men rett og slett svært drøy.


På direkte spørsmål om hvorfor de ikke har indeksfond svarer "Donald" (jeg har anonymisert kundemedarbeideren av personvernhensyn) at:

"Svakheten for indeksfond slik som vi har sett det er at disse i mange tilfeller kan være sårbare for bobler."

Utdrag av chatten med Skandiabanken finnes her.

At indeksfond er mer utsatt for bobler enn andre fond, er mildt sagt en ganske tøvete påstand og har selvsagt ingenting å gjøre med hvorfor Skandiabanken ikke tilbyr disse fondene. Årsaken til at Skandiabanken, som mange andre norske finansinstitusjoner, ikke tilbyr indeksfond er at disse gir langt mindre (om i det hele tatt noe) i kick-backs til de som distribuerer fondene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å pushe aksjefond er nemlig en god deal for norske banker. Skandiabanken er ærlig nok og informerer om hvor mye de får av gebyrene fondsforvalterne krever. På denne linken finner en svar på akkurat hvor mye Skandiabanken tar:

http://www.skandiabanken.no/SKBWEB/Fond/Markedsplass.aspx

Fondene som er listet på denne siden, og som Skandiabanken er snille nok å tilby til det norske folk, tar gjennomsnittlig et årlig forvaltningshonorar på ca 1,5 % (i tillegg kommer selvfølgelig kjøps- og salgsomkostninger og, for enkelte fond, suksesshonorarer). Skandiabanken får i snitt nesten 60 % av dette årlige forvaltningshonoraret. Det tilsvarer 0,9 % - per år! Hva gjør Skandiabanken for å gjøre seg fortjent til så høye gebyrer (faktisk omtrent like mye som formueskatten her i landet)? Svaret er (nesten) ingen verdens ting. Alt de gjør er å opprettholde en webside hvor folk på egen hånd kan kjøpe og selge fondsandeler. Man skjønner at det å drive med aktivt forvaltede fond er god butikk når de som forvalter fondene har råd til å gi fra seg en så stor andel av kaka til noen som bidrar med så lite.

Dette hadde vært interessant å høre en nærmere forklaring på hvorfor Skandiabanken mener indeksfond er mer utsatt for bobler enn vanlige fond. Den videre diskusjonen med Skandiabankens kundemedarbeider ble dessverre ikke særlig opplysende, men jeg sendte en mail til Skandiabanken med en forespørsel om ytterligere forklaring. Mailen ble sendt 1. oktober og jeg har foreløpig ikke fått noe svar. Jeg holder ikke pusten i spenning.

Les også: Fondssjef anbefaler aksjer som gjør det dårlig

Les også: Her er de billige fondene

Du kan lese mer av det Lars Haakon Søraas har skrevet i bloggen The Finance Controversial