Tortureres du av myggen?

Velg myggmidlene med omhu.

Det finnes 38 ulike arter mygg i Norge, men det er bare hunnmyggen som stikker. Foto: colourbox.com
Det finnes 38 ulike arter mygg i Norge, men det er bare hunnmyggen som stikker. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har akkurat lagt deg under dynen og gleder deg til en god natt søvn når den summende lyden sniker seg inn på deg. Bare lyden er nok til å sende deg over kanten. Du vet den er der, og du vet den er ute etter en ting. Blodet ditt.

Ikke nok med det, men den er som oftest akkurat liten nok til at du ikke ser den, men allikevel stor nok til å la deg bli sittende med et passe stort stikk. Et alternativ for å slippe unna stikkene er å gå til innkjøp av et myggmiddel som lover å holde myggen borte. Men det er enkelte ting du bør tenke over når du skal bruke myggmidler.

Les også: La dem suge ferdig

DEET kan gi allergiske reaksjoner

Klima- og forurensningsdirektoratet advarer mot ukritisk bruk, og sier blant annet at små barn ikke bør bruke myggmidler i det hele tatt. Dette kommer av at de fleste myggmidler inneholder DEET. Dette er stoffet i våtserviettene, sprayen og myggstiften som ved hjelp av lukten holder myggen borte. Stoffet er også påvist å holde flott og andre insekter borte.

DEET har allikevel vært bevist å gi hudirritasjoner, dannelse av blemmer og arrdannelse ved høyrere konsentrasjon. Det kan også være helsefarlig ved svelging, og anbefales ikke og brukes på barn under tre år, selv om stoffet imidlertid er trygt å bruke hvis produktet inneholder 20 prosent eller mindre.

- Vår anbefaling er at man ikke skal bruke myggmidler hvis man kan unngå det. Og når det trengs, skal man bruke det med forsiktighet, sier Solveig Aamodt ved seksjon for kjemikalievurdering hos Klif til NRK.no.

Les også: Er du en myggmagnet?

Kan også brukes utenpå klærne

Det viktigste du bør tenke på når det kommer til å bruke myggmidler som inneholder DEET er at du er ekstra forsiktig når barn skal bruke middelet. Det er viktig at en voksen påfører middelet, og unngår å få noe av det på hendene til barnet ettersom de har lett for å putte hender eller fingre i munnen.

- Når man kan, skal man heller dekke seg til med klær. Myggmidler kan også brukes utenpå klærne. Men når det ikke er mulig, er det viktig at man i hvert fall følger det som står på etiketten, sier Aamodt til NRK.

I utlandet selges det myggmidler med DEET-innhold langt høyere enn det som er lovlig i Norge. Det kan være greit å vite at disse ikke er lov å bringe med seg inn i Norge, og skal heller ikke brukes her i landet. DEET og andre stoffer som myggmidlene inneholder er også nå til vurdering i EU-systemet i forhold til risiko og virkemåte.

Les også: Derfor klør myggstikk så inni #$%*!

Ta forholdsregler

Hvis du er ute i naturen og plages av mygg eller andre insekter er det greit å holde seg til noen forholdsregler:

  • Dekk til mest mulig hud med klær.
  • Påfør et tynt lag med insektmiddel der du ikke får dekket til huden.
  • Les alltid teksten på etiketten før bruk.
  • Bruk ikke insektmiddelet på sår, irritert hud eller på områder med eksem.
  • Klif fraråder generelt bruk av insektmiddel på små barn.
Dersom det skulle oppstå noen mindre tegn til reaksjon bør området der det er brukt myggmiddel vaskes med en gang. Unngå også kontakt med øynene, og vær nøye når du fjerner middelet. Vask områdene godt med såpe når du ikke lenger trenger bekyttelse mot myggen.

Les også: Fem parasitter du ikke vil ha

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer