Tortur med høye hæler

Lekre sko ender ofte med smerter og skeive tær, og i verste fall kan det ende under kirurgens sag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

'These boots are made for walking' sang Nancy Sinatra i blomsteråret 1966. Men sangen er neppe den kvinnene nynner mest på når de dropper sokkene, og smetter ned i spisse sko og høye sandaler.

For spisse tupper og høye hæler er direkte tortur for føttene. Og bruker man feil sko til daglig over mange år, ender det smertefulle vrister og skeive tær, som i verste fall en kirurg må rette opp, skriver Politiken.

Ønsker du å bli gravid bør du også unngå høye hæler. Bruken kan føre til forstyrret menstruasjon og nedsatt fruktbarhet, mener ekspert.

Stadig flere fotspesialister opplever at kvinner søker hjelp med en såkalt hallux valgus, skeiv stortå.

På lang sikt kan høye hæler gi deformerte føtter og feil gange.

- Vi ser så mye elendighet på grunn av kvinner forfengelighet. Her behandles pasienter fra morgen til kveld. I 30-års alderen begynner problemene for alvor, sier Bent R. Nielsen, ledende fotterapeut på Gentofte Amtssykehus og leder i Foreningen for Fotsundhet.

Det mest vanlige er likevel kvinner i 50-årsalderen som humper rundt med fotsmerter på grunn av feil fottøy. Men ortopediske avdelinger får stadig flere henvendelser fra yngre kvinner.

Og problemet er gjelder ikke bare i Danmark. Norske kvinner er like utsatte for problemene. En norsk ekspert mener tåsandaler passer best for folk med føtter formet som bananer.

Les også saken: Advarer mot høye sko

 

Mozon.no, 14.08.2006