Tørre øyne gir verre syn

Trøtte og tørre øyne som svir og klør plager over en halv million nordmenn. Daglig PC-bruk kan i verste fall føre til infeksjoner og blindhet.

- En ny studie viser at hver tredje person som jobber på kontor har øyneproblemer, sier øyelege Bo Hedqvist til svenske Expressen.

Og problemet er like stort i Norge. I følge Norges Optikerforbund får rundt 500 000 nordmenn plager av PC-en. Skjermplagene øker jo mer tid vi tilbringer foran skjermen.

Blunker for lite
En undersøkelse fra Høyskolen i Buskerud viser at vi blunker opptil fem ganger sjeldnere når vi jobber foran en dataskjerm enn ellers.

Få vet at blunkingen kan føre til alvorlige skader på øynene. Går du konstant rundt med tørre øyne, øker risikoen for infeksjoner. I tillegg blir du er lettere mottakelig for småsår på hornhinnen og angrep fra bakterier, ifølge svenske øyeleger.

Store sår og alvorlige infeksjoner hører heldigvis sjeldenheten til. Men blir problemet stort nok kan det i verste fall føre til nedsatt syn, og i alvorlige tilfeller, til inflammasjoner og blindhet.

- I de fleste tilfeller er årsaken knyttet til forhold på arbeidsplassen eller ufornuftige arbeidsvaner, men tørre øyne kan også være knyttet til dårlig helse eller syn, sier Magne Helland, førstelektor og optiker ved Høgskolen i Buskerud.

LES OGSÅ: MANGLER KUNNSKAP, BLIR BLINDE

Ta pauser
Magne Helland råder folk til å ta pauser fra skjermen

Ta en liten pause hver time, det vil nok løse mye. For enkelte kan tårevæske være til hjelp, men jeg fraråder bruk av dråper før årsaken til problemet er kartlagt, sier han.

Bedre luftfuktighet vil også hjelpe.

- Dersom du jobber i inneklima med 15-20 prosent luftfuktighet, kan en luftfukter hjelpe. Dersom en har vært uheldig med valg av kontaktlinser bør du få hjelp av optikeren, sier Helland.

 

LES OGSÅ: FARLIG HØSTMØRKE

 

Mozon.no,13.01.2006