I dag er hjelmdekningen blant barn og voksne på over 70 prosent. Foto: Colourbox.com
I dag er hjelmdekningen blant barn og voksne på over 70 prosent. Foto: Colourbox.comVis mer

Tør ikke kreve påbud

Norsk lege anbefaler hjelmpåbud. Alpinsentrene tør imidlertid ikke.

Har du tenkt å ta med deg hodet hjem fra påskefjellet? Da må du huske hjelmen!

Det mener i alle fall lege og forsker ved sykehuset i Lillehammer, Steinar Sulheim. Han har tidligere i vinter uttalt at hjelmbruk vil redusere og forhindre svært mange hodeskader i skibakken, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Hafjell, Kvitfjell og Alpinanleggenes Landsforening kvier seg imidlertid for dette.

For kul å kjøre uten
Viktig med hjelm

Uaktuelt å snakke om påbud

- I dag bruker 90 prosent av barn opptil 14 år hjelm. Vi mener dermed å ha oppnådd maks uten et påbud. 100 prosent vil jo aldri være mulig, sier generalsekretær Andreas Rødven i Alpinanleggenes Landsforening til DinSide Helse, og legger til at en årsak til det høye tallet er at i enkelte anlegg får barn kjøre gratis når de bruker hjelm.

Når det gjelder voksne, mener Rødven at de må kunne klare å tenke selv:

- Barn har en annen motorikk og er mer vimsete. Voksne mennesker derimot, er i mye bedre stand til å vurdere risiko på egen hånd. Selv om hjelmbruken er mindre blant voksne ser vi at det har vært en formidabel vekst her også, og at utviklingen fortsetter, sier han.

«Vi mener det ikke er aktuelt med et påbud. Vi pleier å si det er like viktig å kjøre med hodet.»


Et godt eksempel

Årsaken til dette, ifølge Rødven, er blant annet at voksne ønsker å gå foran som et godt eksempel for barna, de er flinke til å vurdere egen risiko og benytter seg av gratis utlånsordninger av hjelm – som mange anlegg tilbyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik unngår du skiskader hos barn

Ifølge Rødven er hjelmdekningen blant barn og voksne i dag på over 70 prosent – et tall som er positivt høyt, ifølge ham selv.

- Vi mener det ikke er aktuelt med et påbud. Vi pleier å si det er like viktig å kjøre med hodet, som å ha hjelm på hodet, sier han.

Bruker du hodet?

Bruker du hjelm i skibakken? (Avsluttet)
Ja, alltid! Alternativet er uaktuelt.(59%) 221
Nei, jeg ser dum ut i hjelm og dessuten stoler jeg på meg selv og skikjøringen min.(31%) 115
Det hender. Jeg glemmer det noen ganger. For meg er det ikke så viktig om jeg kjører med eller uten hjelm. (11%) 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vil ikke gå i bresjen

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen vil ikke daglig leder ved Hafjell Alpinsenter, Geir Ødegaard Olsen, gå i bresjen for å gjøre hjelmbruk obligatorisk.

- Det vi og andre alpinsentre lenge har gjort er å gi barn under åtte år gratis heiskort forutsatt at de benytter hjelm.

Han legger til at alle som deltar i konkurranser skal ha hjelm. Ødegaard Olsen ser også at hjelmbruk blant ungdom og voksne har økt sterkt de siste årene, fordi folks holdninger har endret seg.

Vær trygg på tur i pulk

Han får støtte at daglig leder i Kvitfjell alpinanlegg, Odd Stensrud.

- Min skepsis til påbud er at hjelmbruken har tatt seg opp, uten påbud. Både yngre, nye og gode, aktive skiløpere er flinke til å bruke hjelm, sier han.

Det fryktes også at et påbud vil skape mer styr.

Husk også gode solbriller

Vanskelig å gjennomføre

- Med opptil 5.000 gjester på de travle dagene, ville det neppe ha gått. Men jeg ser ikke bort ifra at et påbud kan komme en dag. Imidlertid måtte det da kommet via Alpinanleggenes Landsforening, sier Ødegaard Olsen.

Rødven og Alpinanleggenes Landsforening uttaler også at et påbud vil være vanskelig å følge opp. For hvem skal kontrollere det, spør han.

Nakke- og hodeskader

Nesten en av fem av alle skader i alpinbakken er hodeskader, ifølge tall fra en norsk undersøkelse som er publisert i tidsskriftetet Journal of the American Medical Assosiaction. Det er Sulheim som står bak denne studien, som baserer seg på 4.000 skader i åtte store alpinanlegg.

Resultatene viser utvetydig at hjelm forebygger slagskader, kutt og hjernerystelse.

- Det er også tilbakevist at hjelm i en del tilfeller øker faren for nakkeskader, presiserer Sulheim i avisen.

Ved bruk av hjelm reduseres risikoen for hodeskade med 60 prosent når det gjelder lette og alvorlige skader, viser tallene, som ble hentet inn i 2002. Undersøkelsen gjaldt både alpint, telemarksski og snøbrett.

Men ifølge Rødven har ikke antall lette hodeskader gått ned de siste årene, selv ved økt hjelmbruk. Antall alvorlige hodeskader har imidlertid gått ned.

Visste du at kvinner er tjukkest i huet?

Skadefri i slalåmbakken

Skader i bakken kan forebygges. Her er rådene:

  • Kjør på ski i samsvar med ditt eget ferdighetsnivå. Ikke vær for dumdristig.
  • Vær i noenlunde form. Har du ikke trent på lenge, må du ta hensyn til det.
  • Så snart du er over nybegynnernivå, går skaderisikoen betydelig ned. Kjører du for eksempel bare plogsving på slalåmski, er du nybegynner.
  • Bruk håndleddsbeskyttere på snøbrett.
  • Kjører du alpint, kontroller bindingene. Det kan du gjøre ved å skråstille skiene, vri benet innover, og på den måten vri deg ut av forbindingen. Løsner den ikke, kan den være stilt for stramt. Hvis det er lenge siden bindingen er stilt inn, bør du få kontrollert den i en sportsforretning. Skiutleiene på skisentrene kan også stille inn bindingene.
  • Bruk hjelm. Den beskytter hodet og reduserer skaderisikoen med 60 prosent. Les også: Kjør skadefritt i bakken