<b>Tør du ta den med hjem?</b> For noen hundre kroner får du en tilsynelatende glimrende Rolex.
Tør du ta den med hjem? For noen hundre kroner får du en tilsynelatende glimrende Rolex. Vis mer

Tør du ta den med hjem?

Rolexen til 200 kroner er kanskje ikke helt ekte. Får du en kjempebot på Gardermoen når du kommer hjem?

De finnes over hele verden, selv i de landene som slår hardest ned på piratkopiering. På Canal Street i New York får du kjøpt RayBan solbriller til 15 dollar, i Firenze får du et Rolex armbåndsur til 20 euro.

Brillene og uret er naturligvis piratkopier, det vet både du og selgeren, men av og til synes du brillene er kule uansett, og kjøper dem.

Smell i Italia, smil i Oslo

Noen av verdens mest kjente merkevarer, som Prada, Versace og Armani, er italienske. Landet er sterkt rammet av salget av piratkopier og derfor har man valgt å straffe også kjøpere av slike, uansett om de visste om varene var ekte eller falske. Mest kjent i Norge er den norske tolvåringen som i 2006 fikk 8.000 kroner i bot for å ha kjøpt en falsk klokke i Firenze.

Klarer du å få med deg piratkopien til Norge, er du imidlertid trygg. Tolleren på Gardermoen vil hverken beslaglegge varen eller gi deg bot. Antakelig vil han heller ikke undersøke hvorvidt den er ekte. Smil og glede for falske varer her i landet, altså.

- Bare forbud for profesjonelle

Ekte saker: Dette er en ekte Rolex Submariner. Den koster fra $2.500 til $7.500 på ebay. Det lages mellom 30 og 40 millioner falske klokker i året, mange av dem Rolex.
Ekte saker: Dette er en ekte Rolex Submariner. Den koster fra $2.500 til $7.500 på ebay. Det lages mellom 30 og 40 millioner falske klokker i året, mange av dem Rolex. Vis mer


- De norske reglene rundt falske merkevarer gjelder først og fremst erhverv, sier seniorrådgiver Turid Knutsen-Løvik i Toll- og avgiftsdirektoratet. - I utgangspunktet rammer ikke våre regler privat import til eget bruk. Men hva som regnes som å være privat og erhverv blir en skjønnsmessig vurdering. Har du med mange falske plagg, kan tolleren vurdere dem til å være anskaffet for videresalg og beslaglegge dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du med deg bare én falsk Versace-veske, eller én falsk Rolex når du lander på Gardermoen, vil ikke tolleren bry seg.

- Penger i lomma på kriminelle

Knutsen-Løvik er imidlertid også opptatt av andre sider ved import av falske merkevarer:
- Dersom man kjøper piratkopierte varer, gir man penger i kassen til kriminelle organisasjoner. Og man får et dårligere produkt enn originalproduktet. Piratkopierte leker kan inneholde tungmetaller. Det finnes også enormt mye falske legemidler man kjenner lite til innholdet i.

Uklare regler i utlandet

Aviator Den ekte RayBan Aviator koster $40 - $60, en kopi det samme i kroner. Foto: Rich Niewiroski Jr.(Wiki Commons)
Aviator Den ekte RayBan Aviator koster $40 - $60, en kopi det samme i kroner. Foto: Rich Niewiroski Jr.(Wiki Commons) Vis mer


Italia har altså høye bøter for dem som besitter falske merkevarer, selv om de er anskaffet i god tro. Også Portugal, Spania og Frankrike har innført bøter og inndragelse for privatpersoner.

Men du kan trygt kjøpe slike varer i de fleste andre land, selv om du altså kanskje helst ikke burde.