Toppresultater for norske banker

2006 føyer seg inn i rekken av fete år for bankene. Men det er kanskje vel optimistisk å tro at det skal komme oss bankkunder til gode?

Ikke sur

Det er ikke mulig å spore den minste antydning til sure miner i norsk bankbusiness i disse dager.

Den ene etter den andre banken legger frem særdeles flotte resultater. De fleste skryter til og med av tall på bunnlinjen som aldri har vært bedre.

Nå er det selvsagt flott at bankene har hatt enda et grisefett år - men likevel: Hva får du ut av det - om noe?

Det har vi spurt en rekke av de store bankene om - men aller først, her er resultatene som gir banksjefene gode drømmer om natten:

Banksjefene er glade - er du? Illustrasjon: Per Ervland.
Banksjefene er glade - er du? Illustrasjon: Per Ervland. Vis mer

Nordea:

Nordea fikk et resultat etter skatt i 2006 på vel 3,1 milliarder euro, eller rundt 25 milliarder kroner. Det er 39 prosent opp fra året før.

Avkastningen på egenkapitalen var 22,9 prosent, opp fra 18,0 prosent året før.

DnB NOR:
DnB NORs nye konsernsjef Rune Bjerke har grunn til å smile over fjorårets resultat, som er det beste noensinne, skriver DnB NOR i en pressemelding.

Driftsresultatet før nedskrivninger ble på 14,1 milliarder kroner, noe som er en økning på 12,8 prosent fra 2005. Overskuddet økte med 16,4 prosent til 11,8 millioner kroner.

Bankenes fete resultater

Synes du at de fine resultatene også skal komme bankkundene til gode? (Avsluttet)
Ja(89%) 374
Nei(9%) 38
Vet ikke(2%) 10
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Alle konsernets forretningsområder hadde solid vekst gjennom året. Konsernets inntekter økte med 12,5 prosent fra 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fokus Bank:
Fokus Bank tar for femte året på rad kraftige markedsandeler. I 2006 økte totale utlån med 25 prosent, til 116 milliarder kroner. Den generelle markedsveksten var på 16 prosent.
Resultat før tap økte med hele 70 prosent til 922 millioner, mot 542 millioner i 2005.

Storebrand Bank:
Før skatt-resultat for 2006 var 190 millioner kroner.

BN Bank:
Ett av de beste årene i historien for BNBank. Årsoverskuddet ble 238 millioner kroner, og både vekst i utlån og innskudd har bidratt til det gode resultatet.

Sparebank 1 Midt-Norge:
Beste resultat noensinne med 1.116 millioner kroner før skatt. Egenkapitalavkastning på 25,5 prosent etter skatt.

Nordlandsbanken:
Nordlandsbanken fikk i 2006 et resultat på 356,5 millioner kroner før tap, mot 314,5 millioner kroner året før. Dette er bankens beste årsresultat noen gang.

Bank2
Bank2 ASA leverte et resultat før skatt på 3,8 millioner norske kroner for 2006. Resultat etter skatt beløp seg til 2,7 millioner kroner.

Hyggelig, men...

- Ja, dette er det beste resultatet noen gang, bekrefter Kjell J. Flø, informasjonssjef i Nordea.

Vil bankens flotte inntjening ha noe å si for prisnivået til privatkundene?

- Det er vanskelig å si akkurat nå. Og vi har ikke noen umiddelbare konkrete forslag i relasjon til resultatfremgangen, sier Flø, men legger til:

- Det er hard konkurranse i bankmarkedet, og vi har en målsetning om å være konkurransedyktig. Blant annet har vi på langt nær fulgt opp på rentehevingene til Norges Bank.

Like ullent og ugjennomskuelig er det hos storebror DnB NOR.

- Våre gode resultater har allerede kommet kundene til gode, for marginene er nemlig allerede blitt kuttet markant - og kundene har dermed allerede fått en del av gevinsten, sier informasjonsdirektør i DnB NOR, Eivind Grønstad.

Den offisielle prislisten på banklån viser ikke umiddelbart at DnB NOR ligger så veldig godt an i forhold til andre banker - er det ikke rom for å gjøre enda mer?

- Det vil alltid være noen som ligger over oss, men da mange nye kunder har valgt oss det siste året, mener vi at vi har et konkurransedyktig tilbud. Slike rentebarometre gir heller ikke alltid svaret på alt, avslutter Grønstad.

Ingen prisliste

I Sparebanken 1 Midt-Norge, meldes det også om all time high.

Kommer kundene til å merke deres formidable resultatfremgang?

- Vi har mål om å være den beste banken, og marginene har allerede gått ned, sier konserndirektør Kjell Fordal.

Men dere er ikke å se øverst på prislistene til DinSide?

- Prislister viser ikke alltid et rettvist bilde, og prisene hos oss settes individuelt for hver kunde. Vi er konkurransedyktige, og jeg forventer også at det vil skje en nedgang i rentemarginene fremover, avslutter konserndirektøren i Sparebank 1 Midt-Norge.

Er du misfornøyd med prisene hos banken din? Sjekk hva andre banker tilbyr i DinSides bankprislister for lån på henholdsvis én million kroner og to millioner kroner.

Aktuelt om bank: