Tomatsaus mot prostata?

Kan vanlig tomatsaus være fremtidens behandling av prostatakreft? Det vil norske forskere finne ut av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prostatakreft er den vanligste kreftformen i Norge og ofte en sykdom som kan være vanskelig å behandle. Derfor lurer forskerne på: Kan noen sunne livsstilsvalg være en bedre behandling av prostatakreft enn operasjon eller strålebehandling?

Konklusjonen fra WHO er at kosthold, mosjon og tobakk er de tre største risikofaktorene for flere alvorlige sykdommer som kreft og hjertesykdommer.

Vil du leve i hundre år? Her er oppskriften på et langt liv:

Norske undersøkelser
- Hvis vi kunne eliminere disse risikofaktorene, kunne vi leve lenger, holde oss sunne lenger og dø med joggeskoene på, sier professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo.

Han har interessert seg spesielt for sammenhengen mellom kosthold og prostatakreft og undersøker for tiden en helt konkret sammenheng: Kan tomater og tomatsaus gi en beskyttende effekt mot prostatakreft?

- Flere undersøkelser av tomater viser en redusert risiko for prostatakreft hos de som spiser dette regelmessig. En av forklaringene kan være det høye innholdet av antioksidanten lykopen i tomater. Nå ønsker vi å gjøre enda flere forsøk i Norge for å teste om en slik sammenheng er reell, forteller Blomhoff.

Les også: Supertomat kan stoppe sykdom:

Italiensk tomatsaus
Antioksidantene i tomater tas best opp i kroppen når de har vært varmebehandlet. Samtidig er lykopen fettløselig og tas best opp sammen med litt fett, som for eksempel olivenolje. Når vi også vet at krydder som timian, hvitløk og oregano er kraftige antioksidanter, er vi svært nær en klassisk italiensk tomatsaus.

- Minst to porsjoner i uken med tomatsaus ser ut til å redusere risikoen for å få prostatakreft og kan bremse utviklingen av sykdommen. Men det er ennå ikke klart akkurat hvor mye tomatsaus som må til for å oppnå best mulig beskyttelse, skriver Blomhoff i boken ”Fruktbar kunnskap” som blant annet handler om nettopp tomater.

Hva er symptomene på prostatakreft? Les mer her:

Ikke mer pizza
Professoren er opptatt av at denne sammenhengen fortsatt er på forskningsstadiet og at det ennå er for tidlig å trekke helt klare konklusjoner.

- Dersom vi hele tiden løfter frem resultater fra enkeltstudier, kan det være mer forvirrende enn opplysende. Dette er svært komplekse sammenhenger. Men samtidig er det jo flere titalls studer som peker i samme retning og som gjør tomaten spesielt interessant å forske videre på, mener Blomhoff.

- Jeg kan ikke akkurat anbefale folk å spise mer pizza. Slik mat inneholder jo også mye ost og fett. Men for min egen del lager jeg ofte en tomatsaus med litt olivenolje, soyasaus og ketchup. Ikke bare er det sunt - det smaker jo godt også, sier Blomhoff.

Les også: Slik blir pizza ja-mat: