Ikke la brev med personinformasjon ligge for lenge i postkassen. Foto: Kristina Picard
Ikke la brev med personinformasjon ligge for lenge i postkassen. Foto: Kristina PicardVis mer

Tøm postkassen før tyven

Selvangivelsen din er dessverre interessant for flere enn deg.

- Det er bare å vente på postmannen, for dette gidder jeg ikke lenger. Han kan man i hvert fall stole på, skriver en oppgitt Altinn-bruker på DinSides Facebook-side.

Han er, som veldig mange andre, lei av alle problemene med selvangivelsen på nett i år.

Heldigvis har ikke Skatteetaten sluttet å sende selvangivelsen på papir, og de aller fleste lønnsmottakere og pensjonister mottar i disse dager papirutgaven i posten. De aller heldigste har faktisk fått den i posten allerede. Utsendingen startet tirsdag, men mange vil måtte vente ut denne eller neste uken før de mottar papirene.

Men dette gjør også at du må passe på: For selvangivelsen inneholder personinformasjon som i feil hender, enkelt kan misbrukes.

Full tilgang til fødselsnummer

Dersom frekke svindlere skulle få tak i skattepapirene dine, vil han eller hun ha full tilgang til ditt fulle fødselsnummer (fødselsdato og personnummer), som blant annet kan brukes til egen økonomisk vinning.

Det er et relativt kjent fenomen at tyver saumfarer postkasser etter brev eller dokumenter som kan inneholde denne typen informasjon. Siden alle vet at selvangivelsen sendes ut i disse dager, bør hver og en være ekstra på vakt, og ikke la posten ligge urørt i postkassen over lengre tid.

DinSide har tidligere skrevet om en kvinne som fikk posten stjålet, og ble dermed ble utsatt for påfølgende id-svindel. Dessverre var det liten hjelp å få fra politiet. Les hele historien om postkassetyveriet her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring synes det er problematisk at personinformasjon som fødselsnummer blir sendt gjennom gammeldags post.

- Jeg synes postkasseproblematikken er noe vi må ta på alvor, for det kommer mye spennende informasjon den veien. Det er mange som bor et godt stykke fra postkassen sin og ikke ser den hele tiden, har Meyer tidligere uttalt til DinSide.

LES OGSÅ: Posten lanserer nytt tilbud i løpet av våren

Mange har sikret seg

Riktignok er det cirka 425.000 nordmenn som har reservert seg mot å motta selvangivelsen på papir, og dermed gjort jobben vanskeligere for svindlerne.

Når Altinns systemer er fullstendig oppe og går igjen, vil Skatteetaten sende ut tekstmeldinger til alle de såkalte e-aktører, med beskjed om at selvangivelsen nå er tilgjengelig på nett.

Etter at meldingen er mottatt, vil e-aktørene ha syv dager på å sjekke selvangivelsen på nett. Blir ikke selvangivelsen sjekket innen denne fristen, vil Skatteetaten automatisk sende ut papirene på gamlemåten.