Tøm kontoen før svindlerne gjør det

Med bare smuler igjen på kontoen reduserer du skadevirkningene av svindelen.

Sørg for at svindlerne ikke sitter igjen med mer enn en stor skuffelse hvis de får tak i bankkortet og pinkoden din.  Foto: Colourbox
Sørg for at svindlerne ikke sitter igjen med mer enn en stor skuffelse hvis de får tak i bankkortet og pinkoden din. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenns bruk av kort øker hvert år og i 2010 passerte antall BankAxept-transaksjoner 1 milliard. Fortsetter økningen i samme takt, vil vi passere 1,3 milliarder BankAxept-transaksjoner for 2012.

Et gledelig faktum er dog at svindelen ikke øker i samme takt som kortbruken for øvrig. For mens norske banker tapte 200 millioner på kortsvindel i 2010, var tapet redusert til 126 millioner i 2011, i følge FNO. Bankenes overvåkningssystemer bidrar sterkt til å redusere tapet for bankene.

Men fortsatt er det en vei å gå – og mye av nøkkelen ligger i hvilke forholdsregler du selv tar.

Topp med tom konto

Bankene beregner at hele 20 prosent av kortmisbruket skyldes at svindleren observerer personens PIN-kode ved bruk av kortet, for deretter å stjele bankkortet. Da er det en fordel om kontoen er så tom som mulig.

Brukskontoen kan fint erstatte funksjonen lommeboka hadde noen år tilbake. Her har du småpenger til mindre hverdagskjøp, mens du holder penger til regninger og sparing utenom. Foruten om å begrense skadeomfanget av svindel, får du en mer ryddig hverdagsøkonomi på kjøpet.

På lønningsdag anbefales det at du overfører et fast beløp som skal dekke dine løpende kostnader til en regningskonto. Da har du alltid penger på konto når regningene forfaller. Mesteparten av det som er igjen bør du sette inn på en konto som gir høyere rente en brukskontoen, og heller føre tilbake ved behov. Slik sørger du for at svindlerne ikke sitter igjen med stort mer enn en skuffelse.

Vært på vakt og vær bevisst

Som forbruker har du imidlertid gode rettigheter når du betaler kort. Har du ikke opptrådt uaktsomt og opplever at kortet blir misbrukt etter å ha blitt kopiert eller stjålet, dekker banken eller kortutsteder tapet. Blir du frastjålet bankkort eller andre identitetspapirer kan det likevel få svært ubehagelige konsekvenser, hele 240.000 nordmenn har vært utsatt for ID-tyveri, i følge Sifo.

Noen enkle råd reduserer risiko og skadevirkninger av svindel:

  • Lær deg PIN-koden utenat og skjul den godt når du bruker kortet.
  • Bank- og kredittkort inneholder personopplysninger, behandle dem deretter. Ikke legg fra deg kortet i baren.
  • Unngå å ha høye beløp stående på brukskontoen, overfør heller ved behov.
  • Bruk kredittkort, spesielt på utenlandsreiser og ved netthandel. Blir du utsatt for svindel er ikke pengene trukket direkte fra din konto.
  • Gjør det til en god vane å sjekke kontoutskriften eller nettbanken ofte.

Les også: Nettbanken avslører om du ble lurt i ferien

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer