Tollvesenet tror ikke på mer netthandel med ny grense

Men særlig mer vil de heller ikke si om grensa på 350 kroner inkludert frakt.

<b>FORHOLDER SEG ROLIG: </b>Tollvesenet ønsker ikke å si hva de mener om den nye momsgrensa, og tror ikke den vil ha stort å si for netthandel fra utlandet. Foto: ALL OVER PRESS
FORHOLDER SEG ROLIG: Tollvesenet ønsker ikke å si hva de mener om den nye momsgrensa, og tror ikke den vil ha stort å si for netthandel fra utlandet. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Fra og med 1. januar 2015 er 200-kronersgrensa historie. Da blir grensa for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske nettbutikker 350 kroner inkludert frakt.

Bestiller du noe på nett før årsskiftet, gjelder de nye reglene så lenge pakken din blir tollbehandlet i 2015.

Tollvesenet forteller Dinside at vi også får en ny grense for forenkla fortolling, som er en raskere og billigere måte å fortolle varer over momsgrensa. Tidligere var grensa 1.000 kroner, mens den fra nyttår settes til 3.000 kroner. Da transportørene først må søke om å få bruke den nye grensa, kan dette i praksis drøye til litt ut på nyåret.

LES KOMMENTAREN: Hvordan gå fra 1.000 til 350 kroner på to år, uten å øke momsgrensa i det hele tatt

Ikke enklere

Den nye momsgrensa har størst effekt hos nettbutikker hvor prisene inkluderer frakt. Om frakt kommer i tillegg, kan du handle varer som koster 350 kroner minus fraktprisen. Mens du tidligere kunne handle varer for 200 kroner, helt uavhengig av fraktprisen.

FrP sa at frakt ble inkludert så Tollvesenet skulle få en enklere, og potensielt billigere, jobb. Men det er ikke Tollvesenet enig i.

IKKE DERFOR: FrP får ikke støtte fra Tollvesenet i at den nye grensa gjør jobben enklere.  Foto: Dinside.no, 2. desember 2014
IKKE DERFOR: FrP får ikke støtte fra Tollvesenet i at den nye grensa gjør jobben enklere. Foto: Dinside.no, 2. desember 2014 Vis mer


- Den nye grensa gjør det hverken enklere eller vanskeligere for oss. Vi tilpasser systemene våre etter reglene, forteller underdirektør Liv Rundberget i Tollvesenets vareførselseksjon.

Ikke mer handel

Rundberget sier at den nye 350-kronersgrensa ikke nødvendigvis blir høyere i praksis enn den gamle 200-grensa, da frakt inkluderes. Hun ber derfor alle å sjekke sluttprisen, og ikke bare vareprisen, før noe bestilles.

- Den nye grensa kan slå annerledes ut enn trodd, mener hun.

- Så hvor stor betydning forventer dere at den nye grensa får for netthandel fra utlandet?

- Jeg tror netthandel fra utlandet øker uavhengig av den nye grensa. Jeg vet ikke hvorvidt forbrukeren er bevisst på om nettbutikken er norsk eller utlandsk; de er ute etter rimeligste pris uansett, svarer Rundberget, som ikke tror de vil merke noen forskjell.

- Men tror du ikke mange helst vil handle under grensa, når moms og gebyrer fort gjør sluttprisen langt høyere?

- Det har jeg egentlig ikke noen formening om. Det er litt politisk. Vi forholder oss til det vi får beskjed om. Det er ikke vi som tar den vurderingen.

OBS: Varer som dette pokersettet kan nå handles avgiftsfritt, da vareprisen er under 200 kroner. Men ikke med den nye grensa, da frakten gir kjøpet en verdi på langt over 350 kroner inkludert frakt.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE
OBS: Varer som dette pokersettet kan nå handles avgiftsfritt, da vareprisen er under 200 kroner. Men ikke med den nye grensa, da frakten gir kjøpet en verdi på langt over 350 kroner inkludert frakt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEOLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Ikke noen mening

- Gjør den nye momsgrensa netthandel enklere for forbrukeren?

- Det får du nesten spørre forbrukeren om, det har jeg ingen mening om, svarer Rundberget i Tollvesenet.

- Det virker som dere kvier dere mot å uttale dere om hva dere egentlig synes om momsreglene. Hvorfor det?

- Det er ikke noen grunn til det, annet enn at vi retter oss etter det som fastsettes, og forvalter reglene på vegne av departementet. Det er vår oppgave.

LES OGSÅ: Tollsjokk fra Tollpost – kjøpte vare for 348 kroner fra utlandet, måtte betale 983 kroner ekstra

Ikke åpen debatt

- Men det er jo dere som sitter med dette daglig og kjenner området best, burde dere ikke da også få lov til å si hva dere mener?

- Fram til avgjørelsen ble tatt var vi med på diskusjonen. Det er helt vanlig å drøfte ulike innspill i slike prosesser. Men når vedtaket er fattet er vi lojale mot det, sier Rundberget.

- Hva sa dere i diskusjonene, da?

- Det kan vi ikke gå ut med.